EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Україну "накриє" хвиля інфляції - МВФ

22 апреля 2018 - Администратор

Експерти кажуть: прогнозоване зростання в 3% ВВП означає, що ми будемо жити все гірше і гірше.

Міжнародний валютний фонд зберіг прогноз зростання ВВП України в 2018 році на рівні 3,2%. А ось прогноз на 2019 рік погіршив з 4% до 3,3%.

Інфляції в обіцяних межах 7-8% нам теж, судячи з усього, не бачити: прогноз середньорічної інфляції в 2018 році експерти МВФ погіршили з 7% до 11%. У 2019 року в фонді очікують зростання цін в Україні на рівні 8%.

Нагадаємо, що раніше в прогнозі Світового банку озвучили схожі цифри: в 2018-му нам пообіцяли зростання економіки до 3,5%, а до 2020-го - до 4%.

У Світовому банку уточнили, що теоретично наша економіка могла б рости і швидше, але "геополітична напруженість в Україні, посилення санкцій проти Росії або загострення її відносин з Європейським союзом можуть стримати міжнародних інвесторів і негативно відбитися на темпах економічного зростання в регіоні".

Крім того, експерти Світового банку вважають, що інфляція в Україні в 2018 році, швидше за все, знову перевищить очікування НБУ через зростання витрат на зарплати.

"Це вкрай мало"
Але, як то кажуть, не міжнародниками єдиними.

У самій Україні теж роблять далекосяжні прогнози - аж до 2021 року.

Як уже писала "КП" в Україні ", на початку квітня був опублікований оновлений експертний консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку і торгівлі. У МЕРТ пояснили, що їх консенсус-прогноз - це усереднені значення основних прогнозних показників економічного розвитку України, розраховані на підставі експертних оцінок провідних фахівців у сфері макроаналізу та прогнозування.

Так ось, згідно з цими даними, зростання реального ВВП за підсумками нинішнього року очікується на рівні 3,2%. У 2019 експерти прогнозують 3,1% зростання, в 2020 році - 3,3%, в 2021 році - 4%.

Експерти кажуть: цього вкрай мало. Адже для того, щоб життя українців всередині країни стала, як мінімум, не гірше, економіка повинна зростати не менше ніж на 5% в рік. Справа в тому, пояснює виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, що саме стільки - близько 5% ВВП - Україна витрачає на обслуговування своїх боргів. І якщо темпи зростання виявляються менше 5%, то рівень життя всередині країни падає.

Ще сумніше стає, якщо врахувати, що одним з основних драйверів економічного розвитку НБУ не в перший раз оголошує зростання споживчого попиту. Як же це може бути: експерти в один голос заявляють про падаючої купівельної спроможності (за оцінками Асоціації постачальників торговельних мереж за рік купівельна спроможність впала на 17%), а регулятор очікує зростання попиту на товари?

"Все дуже просто: в регуляторі розраховують на допомогу заробітчан, - пояснює економіст Андрій Мартинюк. - За підсумками минулого року українські трудові мігранти згідно з уточненими оцінками того ж Нацбанку, перевели на батьківщину більше 9 млрд доларів. Тобто в регуляторі розраховують на подальше" вимивання "працездатного населення з країни, яке буде надсилати зароблене своїм сім'ям в Україні. Ось такий у нас" драйвер зростання ", а насправді - шлях в нікуди".

businessua

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!