EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Іноземних інвесторів в Україні будуть цікавити енергокомпанії та сільгосппідприємства, - директор ЄБРР

10 октября 2017 - Администратор

Для прискорення зростання економіки і залучення іноземних інвесторів Україні необхідно розблокувати процес приватизації.

Європейський банк реконструкції і розвитку як і раніше готовий надати технічну підтримку і виступити покупцем міноритарного пакета акцій деяких об’єктів, повідомив керуючий директор ЄБРР у Східній Європі і Кавказі Франсіз Маліж, передає «Інтерфакс».

«Результатів (приватизації) немає. І це один з найбільших провалів», - констатував він в інтерв'ю журналістам в кулуарах форуму Ukraine Silk Road Trade Finance з питань торгового фінансування.

За словами Ф. Маліжа, спроби продати Одеський припортовий завод (ОПЗ) "з відомим негативним результатом" межують з божевіллям, а низка продажів блокуючих пакетів акцій енергетичних компаній в серпні цього року, "м'яко кажучи, були далекі від міжнародних стандартів", так як проводилися фактично на безальтернативній основі.

На його думку, ситуацію може виправити поданий урядом до Верховної Ради новий законопроект про приватизацію, а також політична воля.

«Потрібні інші підходи з боку Фонду держмайна. Фонд повинен мати достатні повноваження, щоб проводити приватизацію. Якщо буде політичне рішення проводити приватизацію, а у Фонду буде достатньо повноважень - така приватизація буде успішною. І таку приватизацію ми зможемо підтримати», - підкреслив Ф. Маліж.

Він пояснив, що підтримка банку, перш за все, може полягати в технічній допомозі як державі, так і конкретній компанії - в формі цільової допомоги по поліпшенню процесів, як це відбувається в "Нафтогазі".

«Також ЄБРР може бути інвестором, купуючи міноритарну частку компанії з метою її підготовки для подальшого продажу стратегічному інвесторові або одночасно зі стратегічним інвестором, коли, наприклад, стратег купує 51%, а ЄБРР - 9%», - додав керуючий директор ЄБРР.

За його словами, інвесторам і ЄБРР будуть цікаві компанії в енергетичному секторі, сільськогосподарські підприємства.

Також Маліж закликав Україну різко скоротити число об'єктів держвласності, і при обговоренні цього питання доводити необхідність збереження їх за державою, а не необхідність їх приватизації, як зараз.

Також представник банку підтвердив його бажання щорічно інвестувати в проекти в країні близько 1 млрд євро. Однак минулого року банк інвестував всього 600 млн євро, і цим не дуже задоволений.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!