EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Інвестиції в аграрний сектор окуповуються за 3-4 роки

29 ноября 2018 - Администратор

Навіть в умовах війни, економічної нестабільності й інших негативних чинників обсяги капітальних інвестицій в аграрну сферу за останні три роки, порівняно з 2014 роком, збільшилися на 81%.

У період 2015-2017 років одна гривня інвестицій в основний і оборотний капітал аграрних підприємств принесла в середньому на рік 0,295 гривні приросту прибутку до оподаткування. Тобто зараз інвестиції в аграрний сектор економіки окуповуються доволі швидко – за 3-4 роки, повідомив провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль.

За словами експерта, як підтверджують позитивні тенденції динаміки капітальних інвестицій, більшість національних інвесторів усвідомлюють привабливість аграрного виробництва України.

Кисіль зазначив, що навіть в умовах війни, економічної нестабільності й інших негативних чинників обсяги капітальних інвестицій в аграрну сферу за останні три роки порівняно з 2014 роком збільшилися на 81%.

Однак у поточному році високі темпи приросту капітальних інвестицій знизилися. Це пояснюється тим, що в умовах підвищених ризиків національні інвестори надають перевагу коротким інвестиціям у приріст оборотного капіталу, які більші за капітальні. Їх розмір з розрахунку на одну гривню капітальних інвестицій за останні три роки складає 2,64 гривні. Короткі інвестиції дають швидкий ефект, але не створюють бази для майбутнього розвитку, що є значною проблемою стратегічного характеру, зауважив він.

Уявлення іноземних інвесторів щодо окупності вкладень їх капіталу в аграрному секторі України є переважно песимістичні. Не випадково накопичений у виробництво продукції сільського, лісового і рибного господарства капітал нерезидентів на кінець минулого року склав лише 621,2 мільйона доларів США, з яких 43% надійшли з офшорів.

На думку експерта, незважаючи на значні ризики високий рівень ефективності інвестицій має мотивувати інвесторів на їх здійснення.

Кісіль додав, що інвесторам слід усвідомлювати, що вкладання капіталу в аграрні проекти є вигідною справою. У перспективі їх доцільно поєднувати з інвестиціями у перероблення аграрної продукції. Цьому також сприятиме зменшення інвестиційних ризиків у зв’язку з очікуваним у найближчі роки припиненням активної фази зовнішньої військової агресії на Сході та Півдні України, посиленням протидії корупції й аграрному рейдерству, захистом прав інвесторів та іншими позитивними наслідками реформування вітчизняної економіки.

За матеріалами iae.org.ua

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!