За період з 2014 по 2016 рр. ціни на каву у ресторанах підвищились у середньому на 25-39%, у поточному році також зберігається тенденція до здорожчання.
За словами власників кав’ярень, зростання вартості – є вимушеним кроком, адже відбулося значне зростання закупівельної ціни.
Проте, оптова вартість зерна зросла не більше, ніж на 4-5 грн, що не є об’єктивним для здорожчання кави на 30%.
Спекулятивна поведінка ресторанів підтверджується також різницею вартості улюбленого напою багатьох українців у різних містах України. Так, аналогічна порція кави у Одесі та Києві може різнитися від 15 до 30 грн у вартості.
Деякі кав’ярні пішли на відверту хитрість, аби утримати своїх відвідувачів – почали зменшувати порції, при цьому залишаючи попередню вартість.
Варто зауважити, українці не поспішають відмовлятися від звиклого запашного напою та, як зауважують ресторатори, з розумінням ставляться до вимушеного кроку зі здорожчанням продукції.
За матеріалами: Вечірній Київ