EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Італійські фермери заробляють на коноплі вдесятеро більше, ніж на пшениці

3 сентября 2018 - Администратор

Італійські фермери перебувають у кризі через низькі ціни на пшеницю, ерозію ґрунтів та великі обсяги імпортного зерна. Але деякі знайшли вихід: вирощування конопель, пише британське видання The Guardian.

Як зазначається в публікації, вирощування промислових конопель в Італії було дозволено лише у 2016 році і з того часу площі під цією культурою зросли з 400 до 4000 га. Закон дозволяє вирощування конопель для нефармацевтичного використання (до 0,2% наркотичної речовини тетрагідроканабінолу).

На сьогоднішній ринок виробники пшениці отримують чистий прибуток у розмірі 250 євро на гектар, тоді як коноплі можуть дати понад 2500 євро на гектар.

"Коноплі врятували наш бізнес. Цього року ми заробили в 10 разів більше, ніж ми заробляли на пшениці, і це дозволило нам найняти чотирьох працівників", - заявив голова сільськогосподарського кооперативу Салво Скудері з посушливого району Сицилії.

Багато сицилійських селян також бажають дати нове життя сухій землі і покращити своє фінансове становище, замінивши пшеницю коноплями.

Як зазначив Даріо Джамавалво, професор сільськогосподарських наук університету Палермо, роки вирощування монокультури, пшениці, спричиняють ерозію ґрунтів і роблять землю безплідною.

За даними Італійської ради з сільськогосподарських досліджень та аналізу економіки сільського господарства, площі під твердою пшеницею в минулому році зменшилися на 7,4%, а на півночі - більш ніж на 9%.

До 1940-х років Італія була найбільшим у світі виробником коноплі після Радянського Союзу. Тоді в Італії під цією культурою було більше 100 тис. гектарів. У 1961 році уряд Італії підписав єдину конвенцію про наркотичні засоби. Хоча міжнародний договір і виключав технічні коноплі, це призвело до подальшого зниження виробництва конопель в Італії.

Зараз в Італії не виключають, що в подальшому може бути легалізовано вирощування видів конопель із рівнем психоактивних речовин понад 0,2%. Поки що італійці використовують для куріння вже дозволені коноплі, ефект від яких значно слабкіший.

agronews.ua

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!