EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Євростандарт зіпсує український шоколад - експерт

21 марта 2018 - Администратор

Якщо нині діючий національний стандарт на шоколад не допускає додавання в шоколадну масу рослинних жирів, то європейський стандарт, який планується впровадити в Україні з 1 липня 2019 року, допускає наявність в какаомістких продуктах 5% рослинних жирів.

Про це зазначила провідний фахівець Національного органу стандартизації ДП «УкрНДНЦ» Валентина Андрощук.

"Мінагрополітики видав наказ, який впроваджує європейську директиву. Це стосується всієї продукції з какао і шоколаду. Якщо наш український стандарт на шоколад передбачає, цитую, що під час вироблення шоколаду не допустимо додавати в шоколадну масу рослинні жири, еквіваленти какао-масла, поліпшувачі, замінники, тобто, свій продукт ми мали сприймати як істинний продукт на какао-маслі, то в директиві (європейській - ред.) допустимо додавати 5% рослинних жирів", - зазначила представник «УкрНДНЦ».

Вона наголосила, що 5% - це не критичний показник. Проте ситуація, яку Україна отримала з вершковим маслом, куди раніше дозволили додавати 8% рослинних жирів, показала, яких форм набуває це в Україні. "Де 5%, там і всі 15%, тому що ми як споживачі не зможемо цього перевірити", - зазначила Андрощук.

Як відомо, нові вимоги до складу продуктів з какао і шоколаду наберуть чинності з 1 липня 2019 року й стосуватимуться продукції, яка поставлятиметься на ринок після цієї дати.

Відповідно до вимог інформація щодо використання рослинних жирів повинна розміщуватися поблизу назви продукту в одному полі зору з переліком інгредієнтів, бути чітко відокремлена від цього переліку, повинна зазначатися жирним шрифтом та великими літерами. Про це йдеться в наказі Мінагрополітики від 28 грудня 2017 року № 705, яким внесено зміни до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 квітня 2016 № 157 "Про затвердження Вимог до продуктів з какао і шоколаду".

expres.ua

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!