EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

"Зелений" тариф. Бельгійська компанія подала позов проти України на 70 млн євро

9 декабря 2021 - Администратор

Бельгійський інвестор SREW NV із виробництва електроенергії з відновлюваних джерел звернувся до міжнародного арбітражу з вимогами до України виплатити мінімум 70 млн євро, повідомляється в проєкті розпорядження уряду щодо закупівлі юридичних послуг від Міністерства юстиції.

У Мін'юсті повідомляють, що бельгійський інвестор звернувся до арбітражу, бо вважає, що Україна "необґрунтовано руйнувала законодавче регулювання у сфері відновлюваної енергетики".
Йдеться про зміни умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії, ухвалених у законі №810-IX від 20 серпня 2020 року.
Зокрема, компанія виступає проти вимоги щодо повної оплати балансової вартості, додаткового зменшення "зеленого тарифу" на 2,5% та збільшення частки відшкодування вартості врегулювання небалансу на користь ГарПоку.
Також бельгійський інвестор бачить невідповідність законних гарантій у разі зміни законодавства положенням Меморандуму про взаєморозуміння.
Міністерство юстиції зазначає, що сума позову, ймовірно, складе не менше 70 млн євро збитків. Витрати на юридичний захист України в арбітражі покриватимуть із коштів Мін'юсту, передбачених у держбюджеті на 2021 рік.
Бельгійський SREW NV – інвестор у ТОВ "Дніпро-Бузька вітрова станція" у Херсонській області, потужність станції становить 110 МВт.
У червні Кабмін підписав меморандум про взаєморозуміння з інвесторами у ВДЕ, який став основою ухваленого у липні Верховною Радою закону №810-IX. Документ передбачав зниження "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС – на 7,5% уже із серпня 2020 року. Натомість уряд обіцяв 100% виплату тарифу та погасити до кінця 2021 року всю суму боргу.
Проти України подано перший позов до міжнародного арбітражу за "зеленим" тарифом. Позивач – Modus Energy International BV – просить стягнути з України не менше 11,5 млн. євро.
Із кінця 2020 року компанії-виробники відновлюваної енергії виграли суди про стягнення заборгованості за "зеленим тарифом" на загальну суму 1 млрд грн.
На початок червня 2021 року ГарПок виплатив за позовами компаній-виробників відновлюваної енергії 800 млн. грн.
biz.liga.net

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!