EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

АЧС: польська армія стрілятиме кабанів

1 ноября 2016 - Администратор

Епідемія АЧС в Польщі розростається стрімко: у кінці минулого тижня головний ветеринарний лікар підтвердив чотири випадки захворювання у кабанів в Підляському і Люблінському воєводствах. Глави п'яти регіонів просять армію знищити всіх кабанів в прикордонних районах до кінця року.

З появи африканської чуми свиней в Польщі в цілому виявлено 119 випадків вірусу у кабанів. Смертельна для свиней хвороба призводить до того, що сире м'ясо і продукти його переробки не можна відправляти на найбільш перспективні ринки за межами Європейського союзу. Перед появою першого спалаху хвороби в країні експорт на ринки третіх країн становив майже половину всього експорту свинини. Його вартість оцінювалася в межах 1,8 мільярда злотих.

Про підключення армії до боротьби з африканською чумою свиней (АЧС) попросили Міністерство оборони п'ять воєвод: в минулий четвер у Міністерстві сільського господарства відбулося чергове засідання міжвідомчої групи з АЧС. Про підключення до акції збройних сил попросили воєводи Підляського, Мазовецького, Люблінського, Вармінсько-Мазурського і Підкарпатського воєводств. Було вирішено, що в прикордонних районах кабани повинні бути повністю знищені найпізніше до кінця 2016 року.

Це вже не перше звернення до збройних сил у зв'язку з поширенням вірусу. У липні керівництво Люблінської сільськогосподарської палати вже зверталося до міністра оборони з проханням про підтримку мисливських клубів і про можливе використання армії для зменшення поголів'я кабанів, мотивуючи звернення тим, що відстріл повинен здійснювався спеціально навченими і екіпірованими службами.

Щоб проводити відстріл кабанів на територіях з обмеженнями, ветеринарна інспекція та місцеві мисливські клуби здійснюють закупівлю морозильних камер для зберігання туш відстріляних кабанів на час проведення лабораторних досліджень на АЧС. В цілому в Підляському, Мазовецькому і Люблінському воєводствах знаходяться 133 морозильних камери.

Під час засідання було оголошено, що в першій половині листопада буде підготовлений звіт про інвентаризацію кабанів. Підрахунком кабанів займаються лісничі, мисливці і військові. Ці заходи пов'язані з пошуком мертвих особин. В акції також беруть участь співробітники Прикордонної служби. У прес-релізі Міністерства сільського господарства повідомляється, що до сих пір "ведеться слідство і інші процедури, що стосуються поширення вірусу африканської чуми свиней. В ході проведених заходів вилучено документацію, що стосується господарств, в яких виявлена ​​АЧС. Також проводиться ряд процесуальних дій з особами, безпосередньо пов'язаними з виявленням хвороби ".

Під час засідання також було прийнято рішення про скликання експертної групи з питань загрози АЧС, до складу якої увійдуть вчені і фахівці з Державного ветеринарного інституту, Агентства внутрішньої безпеки, Інституту судової експертизи, Інституту судової генетики, а також Інституту генетики людини. Йдеться про інтенсифікацію наукових досліджень по АЧС. У сумі в Польщі з моменту появи вірусу, тобто з лютого 2014 року, виявлено 119 випадків цієї хвороби у кабанів і 23 спалахи у свиней.

"Зеленый Фронт"

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!