В сільському господарстві потрібно розвивати біотехнології, селекцію, підвищувати ефективність користування водними ресурсами.
За 30 років лише кліматичний чинник спричинив зниження урожайності пшениці в усьому світі на 5,5%, а кукурудзи – на 3,8%. Такі результати глобального моделювання озвучили учасники другого аграрного блоку в рамках агропромислової виставки «Агро-2018».
За словами заступника міністра аграрної політики та продовольства Олени Ковальової, українські аграрії вже зараз повинні бути готові до змін у клімату та запроваджувати у виробництво новітні технології.
Також Ковальова повідомила про підготовку міністерством агрополітики спільно з ФАО проекту стратегії з адаптації українського сільського господарства до зміни клімату. В документі йдеться про преорієнтацію сільськогосподарських систем та створення кліматично оптимізованого сільського господарства.
«Основні заходи з адаптації сільського господарства до змін клімату будуть спрямовані на стимулювання інноваційної діяльності, розвиток біотехнологій та селекції, підвищення ефективності водокористування, ведення кліматично орієнтованого сільського господарства тощо. Окрім того, підвищення продуктивності нашого сільського господарства, його стійкості до зовнішніх чинників є запорукою збереження позиції України як гаранта глобальної продовольчої безпеки», - розповіла Олена Ковальова.
Заступник міністра додала, що проект стратегії нині проходить громадське обговорення.
За матеріалами www.kmu