EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Аграрії попросили в уряду компенсацію за купівлю дронів

11 января 2018 - Администратор

Асоціація Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) пропонує включити дрони і обладнання для елеваторів до переліку сільгосптехніки, за купівлю якої виплачується компенсація від держави.

Про це йдеться в заяві УКАБ.

"Ми пропонуємо розширити перелік техніки та обладнання, яке підпадає під програму компенсації. Наприклад, додати в нього безпілотні літальні апарати/дрони для сільського господарства або обладнання для елеваторного господарства", - заявив координатор комітету техніки УКАБ Олег Нестеров.

Він пояснює це тим, що передумов для значного зростання попиту на вітчизняну техніку не спостерігається, "особливо на тлі нарощування вітчизняними агровиробниками імпорту сільгосптехніки".

"Навіть якщо врахувати загальний тренд зростання ринку техніки, буде використана тільки половина з виділених коштів", - зазначив він.

Позиція комітету техніки УКАБ за програмою держпідтримки полягає у внесенні змін до наявного порядку розподілу коштів.

В асоціації пропонують розширити перелік техніки та обладнання, які підпадають під програму компенсації.

Як відомо, програма повноцінно запрацювала із вересня 2017 року після зняття вимоги про надання аграріями довідки з ГФС для отримання ними компенсації від банків.

Для отримання 20%-ї компенсації вартості достатньо звернутися в державний банк із заявкою та документами, що підтверджують купівлю. Після отримання документів МінАП в місячний термін перераховує кошти держбанку, який в одноденний термін компенсує сільгоспвиробнику 20% вартості придбаної техніки без урахування ПДВ.

Аграрії встигли освоїти лише близько 134 млн грн з передбачених 550 млн грн в межах програми часткової компенсації вартості сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва. Зокрема, понад 1,2 тис. українських сільгосппідприємств придбали близько 80 тракторів, один зернозбиральний комбайн, понад 2000 од. ґрунтообробної та посівної техніки на загальну суму 804,3 млн грн.

Нагадаємо, що в 2018 році обсяг коштів за програмою компенсації вартості техніки та обладнання збільшено майже вдвічі - до 945 млн грн.

biz

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!