EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Аграрії скоротили споживання дизпалива майже втричі, а бензину – в 12 разів

29 августа 2018 - Администратор

Завдяки енергоощадним технологіям та скороченню поголів’я тварин, за останні два десятки років споживання дизельного палива в українському агровиробництві скоротилося у 2,8 разів.

Такі дані наводить ННЦ Інститут механізації та електрифікації сільського господарства НААН України, пише agroday.com.ua.

У той самий час обсяги використання бензину в українському сільському господарстві скоротилися у 11,4 рази. Це відбулося одразу з кількох причин: по-перше, завдяки переоснащенню автопарку автомобілями з дизельними двигунами, по-друге, завдяки залученню до перевезення сторонніх організацій та, по-третє, через ріст популярності продажів урожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле.

Ще одним хорошим поштовхом до більш економного використання пального стало переведення сільгосппідприємств на приватну основу.

Крім того, з метою забезпечення енергоефективності та зменшення залежності від газу та нафтопродуктів в Україні почали активно розвивати виробництво біотоплива. За інформацією Біоенергетичної асоціації України, його виробництво кожного року зростатиме на 38%, а у 2035 році рівень споживання біотоплива та вугілля зрівняються.

Так, у 2017 році обсяг виробництва біотоплива у світі сягнув 84,1 млн т, тоді як у 2000 році вироблялося усього лише 9,2 млн т біопалива.

Також повідомлялося, що паливо є другим після мінеральних добрив за важливістю ресурсом для українських сільгоспвиробників і його доля від загальних затрат на аграрне виробництво у 2017 році, згідно з даними Державної служби статистики, склала 7,6% або 30,92 млрд грн.

Виробники продукції рослинництва витратили на палива минулого року 21 млрд грн, що відповідає 9,6% собівартості, тваринники витратили 1,6 млрд грн, що складає 2,5% від собівартості.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!