У цьому переліку за останні 5 років опинилися гречка, просо й кукурудза.
Про це йдеться у статті «Зернова галузь: розвиток, тренди і прогнози в умовах зміни клімату» на сайті Агробізнес Сьогодні.
Протягом останніх 5 років фахівці фіксують зниження економічної ефективності виробництва зернових культур. З 2015 по 2019 роки середній рівень рентабельності виробництва зернових і зернобобових культур з 43,1% скоротився до межі прибутковості – 11,8%.
У лідерах «антимаржинальності» – гречка, просо та кукурудза. Причому рентабельність виробництва головної «кризової» народної крупи у 2019 році знизилася до 6%. А виробничі витрати на один центнер гречки торік сягнули 798,7 гривень супроти 436,1 гривень у 2015-му.
Читайте також: Сучасний агробізнес: чи впливає розмір на ефективність
Причини такого падіння рентабельності знавці ринку вбачають істотних коливаннях цін. Водночас витрати на виробництво систематично зростали.
Фахівці вважають, що врятувати виробника від зміни кон’юнктури ринку та несприятливого клімату може стратегія диверсифікації діяльності. Зокрема, розвиток переробки продукції, застосування інноваційних технологій поливу та крапельного зрошення.
Експерти зазначають, що впровадження сучасних ресурсо- та енергозберігальних інноваційних технологій та оновлення матеріально-технічної бази підприємств сприятиме зниженню непродуктивних витрат.
agro-business.