EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Безконтрольні ціни: проміжні результати

19 ноября 2016 - Администратор

Як відомо, 22 вересня поточного року постановою №656 Кабінету Міністрів України було прийнято рішення про введення в дію пілотного проекту, який передбачає скасування цінового регулювання на продовольчі товари на три місяці починаючи з 1 жовтня. Як же змінилися ціни, які залишились без контролю, за половину тривалості проекту?

Нагадаємо, причиною, яка побудила Кабмін до запуску даного проекту, стали не однократні заяви представників бізнесу про недієвість механізму регулювання мінімальних цін та невідповідність його умовам ринкової економіки. Натомість, дана система лише провокувала до недобросовісної конкуренції деяких виробників, які обходили законодавчий контроль, в тому числі, просто зменшуючи об’єм одиниці своєї продукції, і, тим самим, обманюючи споживача.

Згідно даних офіційної статистики, середнє зростання цін на основні продовольчі товари, яких торкнувся даний проект, в період з 30 вересня по 10 листопада 2016 року склало 4,86%. Доволі таки відчутний результат, який перевищує і аналогічне зростання за той же період 2015 року – 3,43%. Втім, все по порядку.

Подорожчання продовольчих товарів в другій половині осені є характерним для України з доволі банальної причини – сезонності агровиробництва як такого. Відповідно, споживчі ціни на переважну більшість продуктів харчування за останні півтора місяці показали ріст.

Зокрема, помітно підросли в ціні молоко (+6,63%), сметана (+7,53%) та вершкове масло (+11,86%). Лідером в темпах росту ціни в розглянутий період виявилися курячі яйця, ціна на які підскочила аж на 42,66%, помітно перевищивши минулорічні темпи росту в той же період, які склали всього 14,13%.

Та при розгляді конкретно тваринницької галузі в розрахунок ціни вступають й інші, окрім сезонності, фактори, які не можна ігнорувати. І одним з основних факторів, які впливають на ціну продукції, є відміна спецрежиму ПДВ у 2017 році, який саме виробники тваринницької галузі відчують найбільш помітно. Відповідно, навіть очікуване зростання собівартості виробництва продукції тваринницького походження зараз змушує виробників піднімати ціни на неї.

Окрім того, не варто забувати, в наскільки складній ситуації опинилися цього року виробники яєць, які були змушені різко знизити ціну на свою продукцію через складнощі з її експортом, та відповідно, різким зростаннями пропозиції на внутрішньому ринку. В результаті навіть поточна ціна на цей вид продукції залишається на 13,5% нижчою, ніж вона була на початку року. Втім, настільки різке зростання ціни в короткий період не могло залишитись непомітним, викликавши тим самим зацікавленість в даній галузі з боку АМКУ.

Якщо ж, з урахуванням доволі специфічної ситуації на ринку, виключити з аналізу ціни на яйця, то виявиться, що в середньому ціни на продовольчу продукцію за час дії проекту виросли лише на 2,5% проти 2,76% в той же період минулого року.

Отже, за проміжними результатами впровадженого Кабінетом Міністрів України проекту можна зробити висновок, що «відпущені» державою ціни, як мінімум у розглянутий період, не продемонстрували стрімкого росту, якого можна було б чекати від залишених без контролю виробників. А це, в свою чергу, лише в черговий раз доводить недієвість механізму цінового регулювання.

Аналітичний департамент УАК

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!