EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Ціни на фрукти та ягоди в Україні знаходяться на історично високому рівні

4 июня 2020 - Администратор

Пропозиція ранніх фруктів та ягід на ринку України порівняно з минулим роком різко знизилася, а ціни знаходяться на історично високих рівнях, головна причина – несприятливі погодні умови.
Про це повідомляють аналітики EastFruit.

За даними експертів, станом на початок червня, найбільше зросли гуртові ціни на суницю садову (полуницю) – у середньому в 2,6 рази.

Кілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня знищили значну частину врожаю. Тому пропозиція суниці садової різко знизилася порівняно з минулорічними показниками, а ціни, відповідно, залишаються високими.

Повідомляється, що майже так само різко, як і суниця садова, подорожчали черешня і яблуко. Основна частина врожаю черешні загинула внаслідок заморозків, що стало головною причиною високих цін на неї – цих фруктів просто занадто мало, і купити черешню гуртом не так вже й просто. Також негативний вплив на врожай і його якість надають рясні опади, що пройшли в більшості регіонів країни в останні два тижні.

Ціни ж на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження виробництва у минулому році. На сьогодні запаси українського яблука в сховищах практично повністю вичерпані, і на ринку присутнє переважно імпортне яблуко.

Відповідно, ціни на нього високі. Адже не тільки в Україні, але і в більшості країн Європи, є проблема з урожаєм черешні, ягід та інших ранніх фруктів, що сприяє гарному попиту на яблуко.
За словами аналітиків, ціни на грушу за рік виросли на 30-35% і зараз на українському ринку можна знайти переважно імпортну грушу.

Відзначається,що серед імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани. Фактично банан за рік подорожчав у середньому на 2-4% у гуртовій торгівлі, що робить його найдоступнішим, після яблука, фруктом. Ціни на лимон зараз в середньому на 25% вище, ніж у 2019 році, а на апельсин – на 40% вище.

Попит на ці фрукти різко виріс в розпал пандемії коронакризи, тому ціни на них також залишаються досить високими.

Очікується, що найближчим часом на ринку України збільшиться пропозиція імпортного абрикоса з Туреччини, Узбекистану та Іспанії.

Зауважується, що в Україні сади абрикоса також сильно постраждали від заморозків, і власний врожай власних буде вкрай низьким.

Вже зараз на ринку починає з’являтися перша жимолость. Правда ціни на неї поки що остаточно не сформувалися, оскільки обсяги пропозиції залишаються дуже невеликими.

За словами українських фермерів, лохина також постраждала від заморозків, проте, за оцінками УПОА, вступ в плодоношення великих площ лохини в поточному році, має компенсувати фактор зниження врожайності.

Тому загальна пропозиція цієї ягоди може навіть зрости. Відповідно, не виключено, що лохина стане єдиною ягодою, ціни на яку в цьому сезоні будуть нижче, ніж роком раніше.

agro-business.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!