EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Через низькі ціни фермери відмовляться від вирощування багатьох ягід

2 октября 2018 - Администратор

Рекордно низькі ціни на ягоди в 2018 р., швидше за все, приведуть до зниження обсягів виробництва по основних позиціях вже у наступному році.

Таку думку у своєму блозі на east-fruit висловив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО.

Імовірно, за його прогнозами, зросте тільки виробництво лохини. Її перспективи досить непогані, адже якість ягоди дуже висока, а доступна вона цілий рік.

А ось виробництво малини й суниці садової знизиться. Виробництво ожини, швидше за все, збільшиться незначно. Інтерес до ягоди продовжує зростати, хоча на її ціни тисне малина, пояснює експерт.

Однозначним антилідером Ярмак називає чорну смородину.

«Практично повсюдно ціни на неї сильно впали, і, я думаю, що багато хто буде позбавлятися від плантацій цієї ягоди, не тільки в Україні», — говорить він.

І це при тому, що в Україні 40% всіх площ ягідних плантацій, згідно з даними офіційної статистики, засаджені саме смородиною. Ця ягода була фаворитом серед садівників ще в 2010-2013 роках. Тоді активно закладалися промислові насадження. Але в бізнес зайшло чимало непрофесіоналів, які згодом розчарувалися своїми результатами.

Ярмак розповідає, що червона смородина поки тримається, але її цінниками фермери теж не дуже задоволені.

А ось з жимолостю – повна катастрофа, вважає представник ФАО. Виробництво швидко зростає і в Польщі, і в Україні, а що з нею робити – ніхто не знає.

Як виявилося, навіть продавати легально в ЄС її складно, бо жимолость не відноситься до харчових продуктів. І навіть якщо це питання буде вирішено, потрібно буде вкласти чимало коштів у просування її споживання, вважає Ярмак.

Джерело: agroday.com.ua

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!