EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Чому у Раді посварились через новий закон про сільгоспкооперацію

9 июля 2018 - Администратор

У Верховній Раді України в минулий четвер розгорівся скандал навколо голосування за новий закон про сільскогосподарьску кооперацію.

Незадовго до розгяду документу представники його розробників повідомили про розсилку парламентарям анонімних листів із закликами не голосувати за проект через ніби-то його відверто лобістський характер.

При цьому в причетності до заборонених прийомів був звинувачений радник Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець.

Зрештою документ так і не винесли на голосування, але не через «підкилимні ігри» навколо аграрного закону, а в результаті відмови фракції «Блока Петра Порошенка» (БПП) брати участь в роботі парламенту в знак протесту на дії членів коаліції, які не підтримали голосування за новий склад Центрвиборчкому.

Таким чином, доля законопроекту на сьогодні не визначена, якщо його не розглянуть на наступному тижні, то він у зв‘язку з канікулами Верховної Ради може бути відкладений в «довгий ящик» мінімум до осені.

Інформагентство Agronews вивчило законопроект, проаналізувало дискусію, яка розгорнулася в соцмережах навколо його прийняття, а також поспілкувалося з прибічниками і противниками новацій і спробувало розібратись, в чому суть конфлікту і чи потрібні українським аграріям такі зміни.

Реформа давно назріла?

Законопроект «Про сільськогосподарську кооперацію» був зареєстрований у Верховній Раді 25 червня під № 6527-д цілою групою депутатів на чолі з заступником голови парламентського комітету з аграрних питань Олександром Бакуменком. В пояснювальній записці до законопроекту стверджується, що реформа сільськогосподарських кооперативів в Україні давно назріла.

Автори проекту вважають, що через недосконале законодавство гальмується розвиток сільскогосподарської кооперації в країні. Так, на сьогодні частка сільськогосподарських виробничих кооперативів у загальному обсязі виробленої сільгосппродукції в Україні складає менше 1%, а кількість людей, які входять в такі об‘єднання, - менше 30 тисяч осіб, що складає менше 0,2% сільського населення України.

За словами авторів проекту, така ситуація різко контрастує із великою популярністю і поширеністю сільськогосподарських кооперативів в розвинених країнах світу. Зокрема, їхня доля у виробництві сільськогосподарської продукції в ЄС досягає 40-50%, а в деяких інших розвинених країнах - 70%. При цьому обіг десяти найбільших сільгоспкооперативів ЄС складає 93 мільярди доларів США, що дорівнює 83% річного ВВП України. Для того, щоб дати поштовх розвитку кооперативного руху в Україні, нардепи пропонують удосконалити чинне законодавство у цій сфері, яке, на їхню думку, занадто розпорошене і неузгоджене.

Крім цього, модель кооперації, яка закладена в діючих законах, на їхню думку, не відповідає сучасним реаліям і потребам. Зважаючи на це, законопроект пропонує уніфікувати всі нормативні акти, які регламентують діяльність сільгоспкооперативів в одному законі, для зручності користувачів, а також вводить низку змін в діяльності кооперативів.

На думку ініціаторів новацій, існуючий поділ кооперативів на виробничі і обслуговуючі і встановлена заборона на отримання прибутку останніми «сильно обмежили можливості для розвитку обслуговуючих кооперативів і знищили їх конкурентоздатність». Саме тому серед основних нововведень проекту - відміна жорсткого поділу кооперативів на виробничі і обслуговуючі, з наданням членам кооперативу права самостійно обирати вид діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності - з метою чи без мети отримання прибутку. Для досягнення цих цілей пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми діяльності - сільськогосподарський кооператив. В той же час передбачається перехідний період в діяльності кооперативів, який складає три роки з моменту вступу в дію закону - за цей термін мають перереєструватись обслуговуючі кооперативи.

Анонімки в парламенті

На четвер у Верховній Раді України було заплановано провести «аграрний день», в ході якого планувалося розглянути близько десяти профільних законопроектів, серед яких мав бути і проект про сільськогосподарські кооперативи.

Раніше комітет з аграрних питань розглянув документ і рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні.

Зрештою законопроект в четвер так і не був поставлений на голосування. Причиною стало дочасне закриття засідання Ради через ситуацію навколо голосування за новий склад Центрвиборчкома.

Коаліція не змогла знайти консенсус в цьому питанні, і фракція БПП в знак протесту в повному складі покинула засідання парламенту.

Однак незадовго до цих подій в парламенті розгорівся інший скандал.

Михайло Соколов - заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, яка підтримала прийняття законопроекту, розмістив у Facebook публікацію про те, що невідомі розповсюдили в Раді серед депутатів листівки із закликами не голосувати за прийняття закону.

Він також опублікував копію цієї записки. Аргументом, який наводився анонімами, стало твердження, що проект закону має «відверто лобістський характер». За їхніми словами, законопроект не дає можливості розвитку сільськогосподарської кооперації серед дрібних сільгоспвиробників, а його розробники «явно старались для представників великого бізнесу».

В листі відмічається, що основний мотив законопроекту «формування офіційних лазівок на законодавчому рівні для формування схем податкового планування з використанням квазі-кооперативів, в які з часом зможе трансформуватись частина структур, афільованих з агрохолдингами».

Зокрема в законопроекті, нібито закладений механізм виведення корпоративних виплат з бази нарахування ЄСВ і ПДФО. При цьому, автори анонімки зазначили, що законопроект нібито створює лазівки для перереєстрації будь-якого підприємства в кооператив, з наступною заміною зарплати на корпоративні витрати і ухиленням від податків.

Також в записці критикується ліквідація пайових внескі в «неприбуткових» кооперативах, а також загальна направленність норм проекту на комерціалізацію кооперативів, що, на думку «анонімів», більш характерне для коммерційних підприємств. Ще одна новела, яка була розкритикована, - це узаконення права кооперативів призначати на посаду виконавчого директора людину з числа членів кооперативу, що чинним законодавством заборонено.

Фейсбучна дискусія

Коментуючи ситуацію, Соколов назвав «наклепом» розповсюджену інформацію про законопроект. Від відзначив, що проект ставить своєю ціллю забезпечити

умови для створення і росту сільгоспкооперативів в Україні. Соколов вважає, що в результаті об’єднання в Україні в кооперативи малих і середніх фермерів, вони якщо і не стануть основними гравцями аграрного ринка, як у Франції і США, то принаймні повторять успіх Литви, де після прийняття аналогічного законопроекту, оборот кооперативів за десять років виріс в десять разів.

За словами Соколова, анонімні листи були поширені людьми, яким не вигідно, щоб дрібні і середні фермери побудували міцні кооперативи і конкурували з агрохолдингами. «Кому це потрібно?... Відповідь очевидна: тому, кому вигідно, щоб законопроект не був прийнятий, а значить, щоб середні і дрібні фермери так і не змогли побудувати потужні, прибуткові кооперативи і успішно конкурувати з великими холдингами», - зазначив він.

Эксперт назвав несінітницею аргументи противників реформи, що вона, мовляв, створює можливості для мінімізації ЄСВ та ПДФО. За його словами, виплати членам кооперативів, як учасникам об`єднання самозанятих осіб, не обкладалися цими податками і раніше і це не є нововведенням законопроекту.

Крім цього Соколов спростував і інші звинувачення в адресу законопроекту. Зокрема стосовно доцільності відмови від пайового внеску в «неприбуткових» кооперативах. За його словами, це рішення цілком логічне, оскільки пайовий фонд передбачає виплати на паї, чого апріорі не може бути в «неприбутковій» організації.

Він також заступився за новелу законопроекту, яка передбачає можливість призначення на посаду виконавчого директора кооперативу людини з числа членів кооперативу. Соколов вважає, що таке нововведення цілком логічне, оскільки у членів кооперативу не може бути конфлікту інтересів при призначенні на цю посаду людини із своїх рядів, і закон не може обмежувати їх свободу вибору.

Стосовно звинувачення в «дискредитації самої суті сільгоспкооперативів проектом закону, шляхом спрямування їх в бік комерціалізації», експерт зазначив, що від самого початку основною метою діяльності кооперативу є підвищення прибутковості роботи його членів і нема нічого поганого в тому, що проект спрямовує кооперативи на отримання прибутку.

Соколов вважає, що до цієї «атаки» на законопроект можуть бути причетні як лобісти агрохолдингів, так і отримувачі грантів на розвиток кооперативів, які, за його словами, протягом десятиліття отримують гроші і «нічого не роблять для розвитку кооперативного руху в Україні». Мовляв, якщо зараз закон буде прийнятий і в сфері буде наведений лад, їхні послуги будуть більше не потрібні.

При цьому Соколов звинуватив радника Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Романа Корінця, який раніше критикував законопроект про сільгоспкооперацію, в причетності до розповсюдження анонімки. «Мені цікаво, що скаже з цього приводу головний ідеологічний натхненник усієї критики, яка звучала на адресу нашого законопроекту Роман Корінець.

Зокрема, як так вийшло, що анонімка написана за раніше озвученими їм тезисами... Чи не ви цю анонімку писали, чи надихали»,- написав Соколов.

При цьому, Соколов звинуватив Корінця в некомпетентній критиці норм законопроекту. Згодом від Корінця послідувала відповідь на звинувачення на свою адрессу, він назвав свого опонента «маніпулятором». «Чому Соколов маніпулятор? Почнемо з кінця. Ось він пише: «Чи не ви цю анонімку писали?». Михайло точно знає мою позицію щодо законопроекту, бо вона не раз була озвучена публічно. Навіщо ж пише Михайло Соколов про якусь анонімку? Та ще й так незграбно!», - написав експерт на своїй сторінці у Facebook. Також Корінець звинуватив Соколова за критику його зауважень щодо відсутності в законопроекті норми про обов‘язковість паїв в неприбуткових кооперативах в некомпетентності в питаннях кооперації.

Кому вигідний закон

За даними Державної служби статистики України, в 2017 році в Україні нараховувалось приблизно по 1 тисячі виробничих і обслуговуючих сільгоспкооперативів. Між цими двома видами кооперативів є суттєва різниця: перші створюються людьми, які виготовляють сільгосппродукцію для проведення спільної трудової діяльності з метою отримання прибутку.

Обслуговуючі кооперативи створюються фізичними або юридичними особами, які є виробниками сільгосппродукції для організації обслуговування діяльності цих окремих виробників, без цілі отримання спільного прибутку.

Об’єднання обслуговуючих кооперативів одразу зайняло чітку позицію щодо цього законопроекту. За словами президента ВГО «Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України» Івана Томича, прийняття цього закону «знищить українську обслуговуючу кооперацію».“Новая редакція закону про кооперацію практично під корінь вирубує сільськогосподарську обслуговуючу кооперацію, якій 25 років виповнюється в цьому році, яка дуже важко народжувалась в Україні», - сказав Томич в коментарі Agronews.

За його словами, нова редакція закону, яка вимагає уніфікації всіх видів кооперативів і ставить основною метою діяльності всіх кооперативів отримання прибутку, фактично знищує принципи роботи обслуговуючих кооперативів, які мають зовсім іншу мету діяльності.

При цьому він додав, що обслуговуючі кооперативи, як правило, об’єднують дрібних виробників і селян-одноосібників, чиї інтереси в першу чергу і постраждають.

В свою чергу, радник Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець, який також системно критикує цей законопроект, пояснив в коментарі Agronews, що на сьогодні в Україні немає профільної ассоціації, яка б представляла інтереси виробничих кооперативів.

Однак за його словами, виробничі кооперативи не проти прийняття цього закону. «Виробничим кооперативам все одно. Це виробничі кооперативи не зачепає, правове поле для них практично не змінюється, навпаки, ще й поліпшується за рахунок нових преференцій», - поділився думкою експерт.

В той же час він додав, що в першу чергу від нього виграє «корпоративний бізнес, який буде прикриватися кооперацією». Розробники запонопроекту відмічають, що він був розроблений у співпраці з експертами проекту ФАО/ЄБРР та експертами проекту розвитку кооперативів в Україні, який підтримується урядом Канади.

На момент публікації матеріалу Agronews не змогла отримати коментар ФАО з данного питання. В організації пообіцяли допомогти з коментарем не раніше понеділка у зв‘язку з закінченням робочого тижня (дзвінок був здійснений в п’ятницю ввечері).

Що буде далі?

Майже одразу після зриву «аграрного дня» в четвер група депутатів висунула вимогу перенести розгляд пакету аграрних законопроектів, куди входить і проект про кооперацію, на наступний пленарний тиждень, який розпочнеться у вівторок, 10 липня.

Як повідомив в коментарі Agronews Михайло Соколов, він сподівається, що Верховна Рада на цьому тижні все ж зможе розглянути і прийняти в першому читанні законопроект про кооперацію. «Сподіваюсь, законопроект буде розглядатись на наступному тижні. Звичайно, ще будемо уточнювати.

Ми сподіваємось, що голоса за законопроект будуть, що здоровий глузд переможе», - сказав Соколов. В той же час з наступної п’ятниці парламент відправляється на літні канікули і повернеться до роботи тільки 4 вересня. Якщо законопроект не потрапить у порядок денний за ці дні, Рада зможе повернутися до нього не раніше осені.

agronews.ua

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!