EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Чому українським фермерам варто вирощувати зернобобові культури

30 октября 2017 - Администратор

Посівні площі зернобобових культур в Україні в поточному році складають близько 500 тис. га, це збільшення порівняно з 2016 роком на 55%, коли посівні площі під цією групою культур були на рівні 320,6 тис. га. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції «Бобові культури. Назустріч глобальним викликам».

«В структурі виробництва зернобобових в Україні левову частку займає горох – більше 70%, потім квасоля – 11%, вика – 4%, нут – 2%, інші бобові – 9%. За даними Держстату України, станом на 1 жовтня 2017 року намолочено зернобобових культур близько 1,3 млн тонн, при урожайності – 25,8 ц/га. Якщо подивитись на світовий ринок, то сьогодні найбільшими виробниками бобових в світі є Індія, Китай та Канада. Але ми маємо всі необхідні передумови, щоб стати одним із ключових виробників бобових у світі», - зауважила заступник Міністра з питань євроінтеграції.

Вона додала, що перспективними ринками для наших зернобобових є країни Азії, включаючи Індію, Середній і Близький Схід та Африка.

«Актуальна кон’юнктура ринку є сприятливою для виробників бобових, тому що пропозиція за окремими позиціями не наздоганяє поки що попит», - відмітила Ольга Трофімцева.

Вона додала, що за результатами 2015/16 МР, головними покупцями українських бобових були Індія, Пакістан, Бангладеш, Турція, ЮАР, Кенія та інші.

«Якщо говорити про горох, то лише з початку 2017/18 МР ми вже експортували майже 250 тис. тонн. Я б хотіла наголосити на тому, що на сьогодні бобові є експортно-орієнтованими культурами, оскільки внутрішній попит в Україні на ці продукти не є значним», - зазначила заступник Міністра.

За її словами, сьогодні існує три важливі фактори, зважаючи на які українським виробникам необхідно звернути увагу на бобові у процесі диверсифікації свого виробництва.

«По-перше, сьогодні є багато експортних ринків зі значним попитом саме на цю продукцію. По-друге, бобові позитивно впливають на ґрунти, їх якість і є цінними ланками сівозміни. По-третє, перехід на вирощування бобових не вимагає великих додаткових інвестицій, а виробництво є прибутковим. В деяких регіонах України фермер точно отримає більшу маржу від вирощування сочевиці чи нуту, ніж від соняшнику», - резюмувала Ольга Трофімцева.

Довідка:

За результатами 2016 року, за даними Держстату України, виробництво зернобобових в Україні становили 876,6 тис. тонн у 2016 році. З яких: горох – 746,2 тис. тонн, квасоля-53,6 тис. тонн, люпин солодкий – 30,4 тис. тонн, вики – 23,8 тис. тонн, нут – 6,5 тис. тонн, сочевиця – 2,8 тис. тонн. За звітній період, експорт українських зернобобових становив $ 117,717 млн.

23 листопада 2017 року, в НСК «Олімпійський» відбудеться Друга Міжнародна Конференція, за підтримки Мінагрополітики, Міжнародної конфедерації бобових «Global Pulse Confederation» та Міжнародної Асоціації Торгівлі Зерном та Кормами «Gafta».

kurkul

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!