EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Цифрова революція. Як має змінитися Україна впродовж наступних трьох років

1 февраля 2017 - Администратор

Вітчизняна економіка, державне управління та громадянське суспільство змушені найближчі кілька років здійснити технологічний стрибок, щоби встигнути за глобальними тенденціями.
Щоби Україна змогла конкурувати з іншими розвиненими економіками світу, їй необхідно створити власну цифрову адженду (порядок денний – НВ Бізнес) і якнайшвидше втілити її у життя. Про це сьогодні на круглому столі Цифрова адженда 2020 заявив Валерій Фіщук, один із авторів документу та регіональний менеджер з розвитку бізнесу Cisco в Україні.

За його словами, документ, створений силами громадських організацій Хай Тек Офіс Україна та Асоціації Інноваційний розвиток України, ще не набув статусу законопроекту чи нормативного акту. Це лише версія 1.0, яку її автори направлять до державних органів та на парламентські слухання. Ціль – вийти на версію 2.0 та підготувати законопроект про цифровий порядок денний України, зазначив Фіщук. За словами виконавчого директора Хай Тек Офісу Андрія Бірюкова, на розгляд Верховної Ради відповідний документ може потрапити цього року під час весняної сесії.
Фіщук цифровою економікою назвав усю ту додану вартість, яка створюється за допомогою інформаційних технологій у будь-якій галузі. Він навів приклад агрохолдингу Kernel, який на початку 2016 року розпочав цифрову трансформацію свого виробництва. За підрахунками аналітиків Kernel, врожайність компанії вища на 27%, ніж у середньому на ринку України. За допомогою цифрового землеробства компанія розраховує знизити операційні витрати та ще підвищити врожайність – на 10-20%.
Якщо цифровізація вирощування зернових стане проектом для всієї країни, то це дозволить наростити обсяг виробництва з поточних 60 млн т до 85 млн т. Збільшити експорт можна буде з 36 млн т до 63 млн т, оцінили перспективи цифрового землеробства в Kernel.
Ще один приклад – з готельної галузі. За словами Фіщука, всесвітньо відомій мережі Hilton щоби охопити 92 країни, в яких вона розпоряджається 685 тис. кімнат, за 95 років вдалося довести свою капіталізацію до $24 млрд. Сервіс Airbnb оцінюється у $13 млрд, оперує 1 млн спотів у 190 країнах. І такого результату компанії вдалося досягнути лише за шість років.
Перед Україною стоїть низка надважливих завдань: здійснити реформи, пришвидшити розвиток економіки, створити нові робочі місця, повернути окуповані РФ землі. Для досягнення цих цілей у нашої держави, яка веде війну та наражається на зовнішні виклики, обмаль і часу, і коштів.
За словами Фіщука, Україна може розвиватися лише за трьома сценаріями. Перший – традиційний, передбачає консервативну стратегію, але це шлях для аутсайдерів. Другий – наздоганяючий, коли є намагання копіювати успішний досвід інших країн. Це може створити конкуренцію в окремих галузях і нішах. Однак це – життя на краю леза, під загрозою постійних ризиків втрат і поразок. Нарешті третій сценарій – агресивний, форсований. Це стратегія цифрового стрибка, досягнення цілей, які поставила перед собою держава, за допомогою проривних технологій та інновацій.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!