Дефіцит ванілі на світовому ринку поставив під загрозу виробництво традиційного морозива. Ціни на ваніль виросли до рекордних позначок, в десятки разів перевищують рівень, що спостерігався кілька років тому, передають британські та американські ЗМІ.
Ваніль широко використовується для виготовлення десертів та алкогольних напоїв, а також в тютюновій і парфумерній промисловості.
За даними організації Eurovanille, ціна стручків ванілі раніше цього літа перевищила 600 доларів за 1 кг проти 25 в 2011 році. У серпні вона повернулася до позначки приблизно 500 доларів за 1 кг, але обсяги поставок і якість товару залишаються нижче звичних показників.
Дефіцит викликали несприятливі природні умови на Мадагаскарі, найбільшому постачальнику натуральної ванілі на світовий ринок (80-85%). Більше третини останнього врожаю було знищено через посуху й тропічний циклон Енаво, які обрушилися на острів.
Найбільше від дефіциту постраждали дорогі сорти морозива і ремісниче виробництво (для дешевих ласощів вже давно використовують штучні ароматизатори). Ряд виробників в Європі та США змушені прибрати ванільне морозиво з меню.
Іншим компаніям довелося істотно підняти на нього ціни. Так, Nestle підвищила вартість морозива Movenpick в Швейцарії на 2,5% в цьому році.
В ряді регіонів США ваніль через дефіцит перестали продавати на вагу, і замість 120-140 стручків на фунт (1 фунт = 453 г) виробники ванільного екстракту й морозива тепер закуповують партії по 25 стручків.
Eurovanille обіцяє оцінити перспективи врожаю на наступний рік в жовтні-листопаді, коли почнеться сезон цвітіння ванільних ліан на Мадагаскарі. Одночасно організація продовжує реалізацію своїх проектів в Індії, Індонезії та Папуа - Новій Гвінеї, спрямованих на диверсифікацію джерел продукту.
При цьому зовсім недавно світ пережив період істотного перевиробництва ванілі, оскільки на тлі високих цін 2003 року більш мадагаскарських фермерів переключилися на неї. Обвал цін і знижений через світову кризу попит розорили багатьох виробників, які спалили посадки ванілі і повернулися до більш вигідних культур.