EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Для ФОП придумали нові правила. Депутати вирішили обмежити сфери діяльності приватних підприємців

9 декабря 2021 - Администратор

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає обмеження для діяльності ФОП та реорганізацію спрощеної системи оподаткування.

Законопроєкт передбачає наступні зміни у діяльності ФОП:
По-перше, у І та ІІ групі платників єдиного податку не зможуть перебувати суб'єкти, що займаються виробництвом товарів, високоприбутковою діяльністю.
Таким чином, до І групи ФОП зможуть належати підприємці, які займаються виключно роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках, або провадять діяльність з надання таких побутових послуг населенню (при цьому зарплати штату таких ФОП не можуть перевищувати 165 мінімальних зарплат на рік):
— виготовлення взуття, одягу, галантереї, побутових текстильних та шкіряних виробів на індивідуальне замовлення;
— ремонт взуття, одягу, галантереї, побутових текстильних та шкіряних виробів, у тому числі ремонт побутових виробів;
— манікюр, педикюр та перукарські послуги;
— клінінгові послуги за індивідуальним запитом;
— репетиторство;
— послуги гувернанток (з виховання дітей у приватному порядку);
— утримання тварин та догляд за ними, у тому числі і дресирування;
— фотографування;
— соціальна допомога без проживання.
До ІІ групи ФОП зможуть належати підприємці, штат яких отримує менш ніж 834 мінімалок на рік і не перевищує 10 співробітників. Їм дозволено надавати побутові послуги, а також ті, що включають роздрібний продаж та/або провадити діяльність у сфері народних художніх промислів (без серійного виготовлення).
Читайте також: Як не помилитися у декларації. З 1 грудня змінився порядок сплати податків для ФОП за четвертий квартал та за рік
По-друге, передбачено збільшення порога доходу платників ІІІ групи, чий штат перевищує 10 найманих працівників, до 3000 мінімалок.
По-третє, органи місцевого самоврядування отримають право самостійно встановлювати ставки єдиного податку для ІІІ групи ФОП у визначених законом рамках.
По-четверте, передбачене обов’язкове ведення обліку доходів та витрат підприємства у спеціальному електронному кабінеті та подання звітності контролюючого органу.
По-п'яте, передбачена обов’язкова наявність РРО для юридичних осіб та інших підприємців ІІІ групи.
Як вказують автори законопроєкту, ці правила планується запровадити з метою дисциплінувати бізнес, сприяти легалізації доходів та захистити права споживачів.
Наразі законопроєкт вже перебуває на розгляді комітету Ради з питань фінансів та податкової політики.
biz.nv.ua

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!