EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Ефірноолійне виробництво перейшло з Криму на Херсонщину і Миколаївщину

2 августа 2017 - Администратор

Олександр Паливода, директор Департаменту агропромислового розвитку Херсонської обласної держадміністрації на Фейсбуці поділився враженнями від відвідування ефіроолійних виробництв:

- Ефірноолійне виробництво - ще одна галузь України, яка постраждала в результаті анексії Криму, адже велика частина ефірних олій на території України здійснювалася саме там. Але, як відомо, святе місце порожнім не буває, і сьогодні на півдні України то тут, то там з'являються невеликі підприємства, які освоюють цей напрям.

Сьогодні мені довелося побувати на одному такому виробництві на кордоні Херсонської та Миколаївської областей. Фермери вирощують ефірноолійні культури, з яких отримують методом парової дистиляції ефірні олії. Виробляють олії кропу, коріандру, шавлії, які використовуються в кулінарії та медицині, косметології. Також мають невелику плантацію лаванди, олія якої була свого часу однією з візитних карток Криму.

Але найбільший інтерес, як розповіли фермери, предсталяє олія полину - на неї є чималий попит на внутрішньому ринку, тому збут знаходять навіть такі невеликі господарства, які не можуть сформувати досить велику партію для виходу на експорт. У тому господарстві, де я був, вирощують окультурений полин. У Херсонській області ще пробують обробляти з метою отримання олії дикий полин в Чаплинському районі.

Агроном підприємства розповів, що для рослин, які вирощуються для отримання олії, існує своя агротехнологія, відмінна від технології вирощування, наприклад, того ж кропу на зелень. Скошену і перемелені спеціальним навісним обладнанням культуру завантажують в контейнер, куди подається гаряча пара. Ця пара насичується ефірними оліями, потім оіан охолоджується, рідина дистилюється і ефірні олії відшаровуються від води. Такий спосіб дозволяє отримувати продукцію досить високої якості.

Хоча, звичайно, з тією ж Болгарією нашим оліям конкурувати дуже непросто, в першу чергу через ціни. У Болгарії вирощування ефіроолійних культур підтримується на рівні держави і уряду, це дозволяє отримувати продукцію з низькою собівартістю. Проте, наші аграрії потроху вивчають це цікавий напрямок, яке відмінно підходить, як ідея для малого і середнього бізнесу. І також важливо, що наші сільгоспвиробники не бояться експериментувати і знаходити для себе нові ніші в галузі виробництва агропродукції.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!