EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Експерт: робота в Україні не ціниться

19 апреля 2018 - Администратор

Таку думку висловила науковий консультант з соціальних і гуманітарних питань Центру Разумкова Людмила Шангіна.

Спіч соціального міністра Андрія Реви про те, що не вступати в шлюб українців стимулює система соціального захисту, викликав чергову гучну дискусію.

"Проблема полягає в тому, що ми створили соціальний механізм, який призводить до того, що людям сьогодні просто невигідно реєструвати шлюб. Тоді при призначенні субсидії ти можеш уникнути обліку своїх доходів, якщо у тебе немає чоловіка - ти отримуєш допомогу як мати-одиначка, ти отримуєш державну соціальну допомогу, малозабезпеченість. Сама наша система соціального захисту, як це не страшно звучить, стимулює людей не вступати в шлюб ", - заявив Рева.

Уже не перший рік експерти говорять про те, що за різними оцінками лише третина соціальних виплат йде тим, хто в них дійсно потребує, а дві третини отримують цілком забезпечені люди. Що стосується допомоги на дітей, то на вітчизняних каналах була навіть серія передач про сім'ї, які народжують дітей виключно заради "дитячих виплат", живуть на ці гроші, а діти при цьому існують як безпритульні.

Але, каже науковий консультант з соціальних і гуманітарних питань Центру Разумкова Людмила Шангіна, проблема не в тому, що у нас виплати такі високі, а в тому, що зарплати мізерні. І ситуація продовжиться до тих пір, поки праця в Україні нічого не буде коштувати.

Нагадаємо, що у нас досить популярна думка про те, що зарплати в Україні низькі через низьку продуктивність праці. Мовляв, українці не вміють і не хочуть працювати.

- В такому разі у мене виникає закономірне питання: а чому, коли українці виїжджають на заробітки в Польщу, їх продуктивність цілком влаштовує польських роботодавців? - коментує Шангіна. - Хтось скаже, що там вони працюють по-іншому, але те ж питання - чому? Чи не тому, що там роботодавці вкладаються в модернізацію виробництва і платять адекватні гроші за роботу?

Таким чином, підсумовує експерт, справа все ж не в працьовитість українських співробітників, а умовах, які їм створені українськими роботодавцями.

businessua.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!