В Україні зараз ще не так багато уваги приділяється виробництву індичого м'яса, як курячому. Між тим, інтерес до індичатини росте як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках.
Наприклад, в країнах Євросоюзу давно оцінили високі споживчі властивості цього м'яса. Там воно розглядається як дієтичний замінник яловичини і служить сировиною для виробництва близько 150 видів ковбас. Україна в цій галузі доки відстає. Так, устаткування для ковбасного виробництва з індичатини стало з'являтися у вітчизняних переробників тільки в останні п'ять років, відмічають фахівці компанії Pro-Consulting.
"Більшість індичого поголів'я в Україні традиційно містилися в індивідуальних домогосподарствах. Після 1991 року, у зв'язку зі зміною економічної ситуації, інтерес до розведення індиків у населення став падати, і кількість цього птаха в нашій країні поступово зменшувалася. В той же час, в начала 2000-х років почало рости виробництво індичатини промисловим способом", - зазначають експерти.
За десятиліття до 2011 року поголів'я індиків на агропідприємствах виросло в 42 рази і досягло 391,9 тис. голів. Лідерами по розведенню індичок є Чернівецька, Київська, Сумська, Івано-франківська і Дніпропетровська області.
"Економічні труднощі останніх років позначилися і на поголів'ї індиків. Підвищення вартості розведення птахів привело до зниження рентабельності цього виду бізнесу. Агропідприємствам довелося активізувати забій птаха, що стало причиною зниження поголів'я і збільшення виробництва м'яса з період 2013-2016 років", - додають аналітики.
Як відмічають експерти, сьогоднішній попит на індичатину на внутрішньому ринку складає 90-100 тис. тонн в рік, а внутрішнє виробництво - близько 30 тис. тонн. Тому створення підприємства по вирощуванню індиків в Україні є прибутковим інвестиційним проектом.
"Своєчасний вихід на ринок дозволить новому виробникові гарантовано зайняти свою нішу і в подальшому отримувати стабільний прибуток", - відмічають експерти.
agro-business