EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Фермерам вже невигідно закладати нові сади, нарікають фахівці

13 апреля 2018 - Администратор

Ціни на яблука в Україні впали вчетверо за дев'ять сезонів. Про це повідомили експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА) в Facebook.

"Якщо в сезоні 2007/08 років середня відпускна ціна на яблуко становила 0,99 долара за 1 кг, то вже минулого сезону (2016/17 років) середня ціна була трохи менше 0,25 долара за кг. Так, виручка виробника яблук від 1 кг вирощеної продукції впала в чотири рази протягом дев'яти сезонів", – відзначили аналітики.

Ціни поточного сезону дещо вирівнялися – до 39 центів. Як пояснюють експерти, це сталося, завдяки аномальним втратам врожаю яблук у ЄС в результаті пізніх заморозків навесні 2017 року, проте вже в сезоні 2018/19 років ціна може "пробити" антирекорд минулого сезону, і впасти нижче 25 центів, прогнозують експерти.

"При таких цінах на яблуко інвестиції в сучасні яблуневі сади взагалі ніколи не окупляться. Адже зараз закладка саду з будівництвом сховища, сортувальної й пакувальної лінії в середньому обійдуться не менш як в 100-110 тис. доларів на 1 га. І це без урахування оборотних засобів і відсотків за кредитами", – підкреслюють фахівці.

Нагадаємо, через пізню весну ціни на овочі в Україні б'ють рекорди. Але експерти агроринку обіцяють до травневих свят істотне здешевлення, оскільки дозріють плоди з теплиць на півдні України.

Нагадаємо, раніше глава уряду Володимир Гройсман пообіцяв, що 2018 року українців чекають стабільні ціни без держрегулювання. Прем'єр-міністр визнав, що найбільше зростання ціни 2017 року сталося на ринку м'ясо-молочної продукції, але, як зазначив Гройсман, ця ситуація буде виправлена.

segodnya.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!