EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

ГІРКИЙ ОГІРОК: виробники тепличних огірків ризикують залишитись без прибутків

19 марта 2018 - Администратор

Через місяць після старту сезону в Україні обвалились ціни на тепличні огірки. Виробники не можуть продати свій товар на експорт, бо там ціни ще нижчі, в результаті велика пропозиція «давить» на вартість овоча на внутрішньому ринку.

За даними оптового сільгоспринку «Шувар», зараз тепличні комбінати пропонують огірки «Естафета» та «Атлет» по 27 – 28 грн за кілограм, гладенькі сорти подешевшали до 19-20 грн.

На гуртових ринках «Естафету» та «Атлет» продають по 29-30 грн/кг, інші сорти взагалі пропонуються по 20-23 грн.

І це при тому, що торік навіть в середині травня огірки були в півтора рази дорожчими, ніж зараз.

Продавці скаржаться, що ціни падають через відсутність експорту. Експортери готові купувати «Естафету» максимум по 21 грн/кг, гладенькі плоди — не дорожче, ніж по 16 грн. Тобто поки що вигідніше лишається збувати товар на внутрішньому ринку.

Чимдалі ситуація буде погіршуватися. Особливо помітно це стане в квітні, коли з продажами вийдуть дрібні виробники.

В «Шуварі» акцентують, що в цілому Україна зробила великий крок в розширенні зовнішніх ринків збуту. Якщо раніше огірки продавали лише до Білорусі, то тепер мова йде і про країни ЄС.

Зокрема, у 2017 році обсяг експорту тепличного огірка склав 4800 тонн, виручили на цьому понад $5,3 млн. Близько 60% об’єму експортували до ЄС: в Польщу, Естонію, Латвію. Білорусь купила 1800 тонн української продукції за $1,44 млн.

agroday

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!