EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Хто ви – власник чи раб?

10 апреля 2016 - Администратор

     Одноосібний власник – це найбільш критична одиниця бізнесу? У такого власника не має можливості долучати додаткові ресурси, ділити відповідальність і навіть оцінювати власну діяльність з іншого, можливо навіть кардинально критичного боку. Відсутність партнера дуже часто дорівнює відсутності повноцінного розвитку. І чим більше ви намагатиметеся самотужки організовувати діяльність, тим більший ви раб…

 

     Одноосібний власник – це найбільш критична одиниця бізнесу? У такого власника не має можливості долучати додаткові ресурси, ділити відповідальність і навіть оцінювати власну діяльність з іншого, можливо навіть кардинально критичного боку. Відсутність партнера дуже часто дорівнює відсутності повноцінного розвитку. І чим більше ви намагатиметеся самотужки організовувати діяльність, тим більший ви раб…

     Бізнес – це не жарти, це захоплююча гра за правилами і без правил. Тут, особливо в сьогоднішніх умовах, жорсткі правила – виживають тільки ті, хто розвивається і використовує всі можливості для розвитку. Рабів не впускають і до раю, і до лав успішних підприємців… Чому? Бо у них нема часу на все інше, окрім рабської праці на власній галері. Якщо ви не шукатимете союзників – обов’язково спостерігатимете за крахом власної компанії. Це не примха чи алегорія автора – це вперта річ - статистика.

     Власники часто вірять у міфи – що вони багато вирішують, від них багато залежить, а компанія, врешті решт, тримається на їхніх безцінних компетенціях… Втім, найчастіше вони засиджуються в офісі понад 60 годин в тиждень, не можуть залишити без нагляду власну компанію навіть на кілька тижнів, не мають партнера, якому можна доручити частину власної відповідальності, постійно за кимось допрацьовують і майже не залишають собі часу на особисте життя. Знайомо? Можливо, ви насправді не власник, а звичайний раб свого бізнесу, домовленостей чи персоналу…

     Найпоширеніші причини бізнес-рабства – у неузгоджених матеріальних, функціональних та ієрархічних частках кожного з партнерів, якщо такі є. Якщо ви не розподілили відповідальності рівноцінно, а веслуєте самі – не жалійтеся, що працюєте понаднормово, виконуєте більше і складніші функції та, у результаті, не отримуєте жодної винагороди чи сатисфакції від бізнесу і партнерства.

     Найбільші проблеми бізнесу – у відсутності правил. Перш за все, йдеться про партнерство чи будь-яку іншу співпрацю, ви повинні описати правила. Навіть якщо ви на всі 100% довіряєте колегам, співвласнику чи партнерам – повинна бути узгоджена домовленість. З урахуванням особистих цілей, цінностей та життєвої позиції кожного. У іншому випадку – ви раб всіх своїх абстрактних домовленостей.

     Найчастіше бізнес не досягає бажаних цілей через різні потреби та бачення партнерів.Експерт Катерина Ковальчук каже, що розходитися в бізнесі не бажано, а необхідно.

     «Будь-яка домовленість про співпрацю – це не «шлюб», – відзначає експерт Катерина Ковальчук. – Коли ми обираємо людину для спільного життя – очікуємо, що проведемо з нею решту своїх років. Дуже неправильно вважати, що з партнером буде так само. Варто розходитися, навіть якщо бізнес сімейний. Співпрацюйте разом тільки протягом того часу, коли ви взаємокорисні».

     Можливо, саме зараз або й раніше ви подумали:  «Та ну його, не потрібний мені ніякий бізнес-партнер» і вирішили продовжувати впроваджувати те, що вам вдається самостійно і не потребує додаткових зусиль. Це звісно, вихід, але чи зможете розраховувати на повноцінний розвиток? Статистика показує, що підприємства з одноосібним власником гинуть або продаються у 24 (ДВАДЦЯТЬ ЧОТИРИ!!!) рази швидше за підприємства, у яких власників кілька… І над цим треба замислитись, поки є час. Адже, найголовніша робота власника – це мислити та створювати. А не веслувати і намагатись у шторм спасти потопаючий корабель.

     Де знайти партнера чи співвласника? Це теж не просте завдання, у якому можна зробити надцять помилок з великою ціною. Ми зумисно вклали в управлінський жезл МВА програми коштовний камінь - модуль «Партнерство в бізнесі» від фахівців практиків, які ведуть тему партнерства у бізнесі уже більше двадцяти років і мають чіткі та однозначні рекомендації, як збудувати успішне партнерство та великий бізнесі і уникнути помилок в існуючому партнерстві. Ці правила партнерства чи, навіть, пошуку правильного партнера, кристалізувались роками саме практичними застосуваннями на багатьох підприємствах. Ця тема-проблема є у більшості критичною майже в усіх бізнесах, але власники як правило або відкладають цю проблему на потім, коли вона вже стане катастрофічною або, навпаки, роблять вигляд, що усе гаразд, хоча, насправді, усе далеко не гаразд і не ідеально. Найбільша помилка власника – це намагання себе обдурити та приховати від себе проблему, натомість щоб її успішно вирішити та отримати додаткові ресурси і поштовх до ще більш активного розвитку і заробітків.

 

 

Джерело: http://www.bc-club.org.ua/news/items/xto-vi-vlasnik-chi-rab.html

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!