EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Як скасування заборони на продаж землі накрутить ціни

9 июля 2018 - Администратор

З 2016 року діє заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. Одночасно з цим був створений ринок довгострокової оренди. Як це вплинуло на вартість землі?

7 грудня 2017 року за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення проголосувало 236 депутатів.

Тарас КУТОВИЙ, міністр агрополітики та продовольства:

"На мою думку, прямі продажі в існуючих умовах, при нинішньому складі Верховної Ради, в нинішньому суспільстві – неможливі. Яке сьогодні головне побоювання? Що скуплять землю за безцінь, користуючись тяжким становищем людей, які живуть в селах. Тому ми пропонуємо продавати не землю, а право на довгострокову оренду. Наприклад, на 49 років. Пай нікуди не дінеться, але для агропідприємства з’являється довгострокова стабільність. Коли договори з фізособами укладаються на сім років, компаніям важко планувати свої виробничі цикли, наприклад, будівництво".

З січня по квітень 2018 року Госгеокадастр зміг продати майже 640 прав оренди за землю, здавши в оренду в цілому 14,53 тисячі гектарів землі. За кількістю відданих в оренду паїв лідирують Тернопільська, Сумська та Чернігівська області.

Стартова річна вартість оренди землі за перші чотири місяці 2018 року становила 8,29% від нормативної грошової оцінки земель. Сьогодні цю цифру вдалося підвищити до 19,28%. За даними Міністерства аграрної політики, це дозволило додатково наповнити місцеві бюджети майже на 45 мільйонів гривень.

Експерти вважають, що після зняття мораторію зростання цін на оренду землі в Україні можуть стрімко зрости. Якщо влада залишить обмеження на покупку виключно для іноземних інвесторів, то ціна за гектар землі може досягти 4,5 тис. євро. Якщо земельний ринок стане відкритим для всіх, то ціна за гектар землі може зрости до 10 тис. євро.

Анатолій Амелін, директор економічних програм Ukrainian Institute forthe Future:

"Якщо будуть діяти обмеження на заохочення іноземних інвесторів до володіння землею, то найвища ціна складе 4-4,5 тис. євро за 1 гектар. А якщо не буде обмежень, і іноземці будуть допущені до української землі, то я не бачу тут «земельного буму». В такому разі не буде неймовірного інтересу інвесторів, оскільки в світі вже навчилися вирощувати продукцію без землі. Тому ціна може піднятися до 8-10 тис. євро за гектар".

На засіданні 20 червня 2018 року Кабмін вніс зміни в пілотний проект по запуску електронних земельних торгів, дозволивши проводити їх через платформу «ProZorro. Продажі». З 1 вересня всі аукціони з реалізації прав оренди на землю в держвласності будуть проходити в електронному форматі.

За матеріалами: etcetera.media

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!