EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Яка структура експорту українських ягід

19 марта 2018 - Администратор

Українська плодоовочева асоціація (УПОА) поділилась інформацію щодо структури експорту м'яких ягід з України та основних трендів на своїй сторінці.

На сьогоднішній день, 44% відсотки всього експорту ягід за обсягом, та 47% за вартістю припадає на чорницю лісову, свіжу та заморожену.

Але очікується, що обсяг експорту цієї ягоди буде знижуватися, як і її частка в експорті. Основна причина полягає в тому, що кількість людей, які займаються збиранням лісової ягоди знижується, адже багато людей виїхало на сезонні заробітки до ЄС, завдяки безвізу.

До речі, приблизно 6% експорту ягоди в вартісному та кількісному вимірах припадає на дикорослу лісову ожину. Отже "дикороси" дають 50% всього експорту кількісно та понад 50% у виручці.

Але ще три роки тому ситуація була інакшою. Тоді на дикориси припадало близько 90% всього експорту. Отже, можемо зробити висновок, що виробництво та експорт культурної ягоди розвивався в Україні останніми роками досить швидко.

Вже зараз малина займає в експорті 29%, а три роки тому її частка сягала лише 5-7%.

Зростає і суниця садова – її частка в експорті вже сягнула 12% проти 5% три роки тому.

Якщо ж відкинути дикороси, то на малину вже в 2017 році припадало 59% експорту, на суницю садову – 24%, а на лохину (чорницю садову) – 15%.

Цікаво відмітити, що частка свіжої ягоди в експорті всіх ягід, включаючи дикорослі, зростає досить помітно, і в 2017 році сягнула вже майже 17% – проти 3% три роки тому. А ось в культурній ягоди тенденція протилежна – зростає частка заморозки, власне завдяки тому, що дуже стрімко зростає експорт малини, яку, переважно, експортують в замороженому вигляді.
У 2017 році Україна отримала 66,5 мільйонів доларів США від експорту м'яких ягід. Левову частку виручки – близько 61% – приносять чорниця та лохина.

Аналітики Української плодоовочевої асоціації відзначають наступні важливі тенденції в розвитку експорту ягід:

☑ Зростання частки малини в експортній виручці за три роки з 5,3% до 22,5%;

☑ Зростання частки експорту свіжих ягід з 2% три роки тому до 16,3% в 2017 році! Що є дуже позитивним, якби не одне "але" – значна частка цих свіжих ягід йшла на переробку до сусідів в ЄС, де вже до них додавали вартість. Натомість, потрібно створювати власну переробку!

☑ Різке падіння цін на заморожену дикорослу чорницю, що негативно впливає на її збір на фоні проблем з робочою силою в Україні. За три роки середня ціна впала більше ніж на третину.

☑ Зростання експорту культурної лохини (чорниці садової) в 5,4 рази протягом всього трьох років!

☑ Зростання експорту малини в 9 разів протягом всього трьох років!

☑ Падіння середньої вартості експортованої продукції внаслідок загострення конкуренції на зовнішніх ринках та дефіциту потужностей з переробки всередині країни приблизно на третину за останні три роки.

agronews

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!