EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Кінець початку: ячмінь б’є рекорди рентабельності, маржа кукурудзи падає на дно

16 января 2018 - Администратор

Пшениця в Україні традиційно займає найбільшу посівну площу серед зернових – близько 43-45% в зерновому клині протягом останніх років. Одним з основних факторів, які впливають на динаміку посівних площ під тією чи іншою культурою, є їх рентабельність. А рентабельність виробництва пшениці в Україні демонструє хоч і незначне, але стабільне зростання. За оцінками вчених НААН України, продовжить зростати рентабельність виробництва пшениці і за підсумками 2017 року – до 34,2% проти 31,7% в 2016 році.

Але варто зазначити, що світові ціни на пшеницю в останні три сезони знаходяться на мінімальних рівнях. При цьому ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні, які останні кілька років корелювали з Чикагськими, зараз все більше рухаються за власним сценарієм. Це говорить про те, що вплив Чорноморського регіону на світовому ринку пшениці зростає.

На нашу думку, цінове дно для чорноморської пшениці було досягнуто в 2016 році (а саме в липні, близько $160 за тонну на умовах FOB за українську продовольчу пшеницю 2-3-го класів). Починаючи з минулого сезону, ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні демонструють хоч і невпевнену, але все ж тенденцію до зростання, чого не скажеш про американську пшеницю.

На відміну від американської пшениці, ціни на пшеницю в Чорноморському регіоні зростають

Отже, істотних змін на українському ринку пшениці в 2018 році не відбудеться, як з точки зору цін (тобто поточна тенденція їх відновлення збережеться), так і посівних площ під цю культуру. Завдяки позитивній динаміці рентабельності ці площі в Україні залишаються стабільно високими, і під урожай 2018 року вони можуть зрости. Зокрема це вже підтвердилось даними про посівні площі озимих культур.

Ячмінь

Мабуть, вперше за багато років ячмінь став найпривабливішою за ціною культурою серед основних зернових. За попередніми розрахунками, рентабельність ячменю в Україні за підсумками 2017 року році може збільшитися в 1,6 разів – до 39,5% (в попередньому році вона складала 25,4%). Це максимальний показник рентабельності ячменю в Україні як мінімум за останні років п’ять. Ціни на ячмінь на внутрішньому ринку в поточному сезоні більш ніж просто привабливі – вони практично зрівнялися з цінами на продовольчу пшеницю.

Ціни на ячмінь на внутрішньому ринку практично зрівнялися з цінами на продовольчу пшеницю

При цьому і попит на український ячмінь стабільно високий, і проблем з його збутом немає. Тобто по суті є всі передумови для розширення, а точніше деякого відновлення, посівних площ під ячменем в Україні.

З урахуванням всіх факторів привабливості, УкрАгроКонсалт прогнозує розширення в нинішньому році площ ячменю в порівнянні з 2017 роком. До того ж по цій культурі в останні роки найбільш чітко простежується залежність обсягів посівів від рентабельності – після року низької рентабельності настає зменшення посівних площ і навпаки.

Кукурудза

Кукурудза – надія українських фермерів, попередні два роки вона демонструвала найвищу рентабельність серед основних зернових культур. Проте зараз, на противагу ячменю кукурудза може зайняти його колишнє місце, як самої низькомаржинальної культури. Вчені НААН прогнозують падіння рентабельності виробництва кукурудзи за підсумками 2017 року в 5,5 раз – до 8,3% проти 45,7% в 2016 році (50,3% було в 2015 році).

На відміну від ячменю, ціни на кукурудзу досить «плоскі», причому як на внутрішньому, так і на експортному ринку. Більш того, експортні ціни досягли мінімальних значень за останні три роки.

Поряд зі зниженням врожайності кукурудзи в Україні в поточному сезоні на 7-8%, кукурудза стала далеко не найприбутковішою культурою для фермерів та трейдерів. Це частково пояснює відставання експортних поставок кукурудзи з України в перші місяці сезону.

Тобто, ринкових чинників для збільшення посівних площ під кукурудзою зараз немає, і цілком реально може статися так, що вони зменшаться в 2018 році. Отже, в 2018 році в Україні можна очікувати скорочення посівів кукурудзи на користь ячменю та пшениці.

AgroDay

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!