EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

КАБМІНІМУМ: державної компенсації витрат на насіння вистачить лише на 50 гектарів

21 марта 2018 - Администратор

Державної компенсації витрат на насіння, що передбачена бюджетом-2018 для фермерських господарств, вистачить лише на 50 гектарів. Про це в інтерв’ю Agravery розповіла Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації.

Витрати покриватимуться в межах 30 000 грн на господарство. Це дуже незначна сума, але й нею скористаються не всі.

Порядок компенсації опублікували зовсім недавно, акцентує Григоренко. Більшість аграріїв насінням для посівної вже закупились. Та й компенсуватиметься лише вартість насіння вітчизняної селекції.

«Озимі вже посіяні, компенсувати затрати на них не будуть. Щодо соняшнику та кукурудзи, то навряд чи аграрії кинуться купувати насіння вітчизняної селекції. 80% ринку становлять саме іноземні виробники та сорти, бодай і вирощені на потужностях в Україні», — пояснює Григоренко.

Єдиною лазійкою є можливість закупитися влітку насінням озимих під урожай наступного року. Проте великого поштовху нашій селекції це не дасть. «Якщо це повинно було підняти попит на українське насіння, то цих коштів замало», — вважає фахівець.

Григоренко говорить, що нині вітчизняні селекціонери відверто бідують. Їх насіння купують, та ці гроші не йдуть на розробки.

А загалом ринок висококонкурентний. Не варто і сподіватися, що сільгоспвиробник піде купувати вітчизняне насіння тільки аби отримати компенсацію, підсумувала виконавчий директор Насіннєвої асоціації.

До слова, 30% насіння на українському ринку є фальсифікатом. Для продавців такого товару це надприбутковий бізнес, проте самі аграрії часом втрачають із-за мнимої економії чи не весь врожай.

Нагадаємо, окрім компенсації вартості насіння цьогоріч планують повертати 80% вартості саджанців для закладки молодих садів. Проте фахівці говорять, що через «ручний» розподіл державних коштів 40% від виділеного не дійде до аграріїв.

agroday.com.ua

Рейтинг: 0 Голосов: 0 386 просмотров
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!