EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Касові апарати для ФОП: Рада провалила відтермінування, під стінами бились

18 декабря 2021 - Администратор

Депутати провалили голосування за те, щоб відтермінувати обов'язкове застосування касових апаратів (РРО - реєстраторів розрахункових операцій) для ФОП.

У сесійній залі забракло голосів навіть для того, щоб внести розгляд відповідного законопроєкту у порядок денний. "За" проголосували лише 102 депутати при необхідних 226.
Відтак, вимога про касові апарати для тих, хто обрав спрощену систему оподаткування для свого бізнесу, має запрацювати з 1 січня 2022 року, як і планувалося раніше.
Засідання супроводжувалось протестами ФОПів, які переростали у сутички з поліцією.
Розгляд питання на спеціально скликаному позачерговому засіданні відбувався практично при порожній залі, в якій біли присутні переважно представники опозиційних фракцій.
Одним із небагатьох представників більшості від "Слуги народу" був голова податкового комітету Данило Гетманцев, який послідовно відстоював необхідність запровадження касових апаратів для ФОП. Ініціативу вчергове відкласти запровадження касових апаратів для усіх він назвав популізмом.
"Я не буду говорити про магазини, такі як на Хрещатику в Києві та інших великих містах, що мають обороти за день, як ФОПи повинні мати за рік, і працюють як ФОПи. Я не буду говорити про 70 тисяч ФОП, які вже встановили РРО і працюють через касові апарати, - заявив депутат від "Слуги народу". - Я хочу сказати, чому ми найбідніша країна Європи на тридцятому році незалежності. Чому ми, коли їдемо у Європу, бачимо дороги, бачимо порядок і не бачимо цього тут? Тому що ми 30 років займаємося популізмом, ми безвідповідально приймаємо рішення, щоб сподобатися людям".
У проєкті закону автори пропонували відтермінувати обов'язковість касових апаратів ще на рік - до початку 2023 року.
Це мало поширюватись на тих платників єдиного податку 2-4 груп, річні доходи яких не перевищують 220 розмірів мінімальної зарплати (зараз це 1,3 млн грн).
Автори проєкту закону пояснили ініціативу тим, що хочуть підтримати малий бізнес, який постраждав від карантинних обмежень, а відтак "виникла необхідність чергового відтермінування строків розширеного застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку".
Вимогу про обов'язкове застосування касових апаратів відкладали вже кілька разів, - останнє перенесення було з 1 квітня 2021 року на 1 січня 2022 року.
Засідання Ради 17 грудня - за розкладом є останнім пленарним у цьому році. Наступного разу на голосування депутати зберуться лише у січні наступного року.
Напередодні депутати проголосували за перенесення першого сесійного тижня наступного року на 18 січня.
Практично усі голосування у Раді щодо запровадження чи перенесення термінів застосування РРО для ФОП супроводжувалося протестами підприємців.
Так було і сьогодні, коли біля Верховної Ради сталися сутички між правоохоронцями та учасниками протесту. Двох людей затримали, одна жінка постраждала від вибуху петарди.
bbc.com

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!