EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Ліс-кругляк з України везуть до ЄС під виглядом «паливної деревини»

18 июля 2018 - Администратор

Мораторій, що діє в Україні на експорт цього виду дерева, систематично порушується.

На ринки ЄС систематично потрапляє деревина незаконного походження. Зокрема – й з України. Про це йдеться в статті Юлії Самаєвої для «Дзеркала тижня».

Авторка посилається на дослідження видання Earthsight, яке з’ясувало, що на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини. У Євросоюзі з 2013 року діє Регламент ЄС, що встановлює критерії експорту деревини на ринок країн ЄС. Він прямо забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих в країні походження та вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки для мінімізації ризику потрапляння незаконної деревини на внутрішній ринок ЄС.

«Серед покупців цієї деревини великі фірми, у тому числі три найбільші виробники дерев'яних панелей в світі, найбільша в світі паперова компанія і другий за величиною виробник пиломатеріалів в Європі. Крім того, в ЄС надходить не тільки незаконно вирубана, але і незаконно експортована деревина, у тому числі і той самий ліс-кругляк, експорт якого у нас під мораторієм. Митні органи ЄС, за даними Earthsight, тільки в 2017 р. зафіксували ввезення понад одного мільйона кубометрів кругляка з України, класифікованого на нашій митниці як «паливна деревина», - пише Самаєва у статті.

Зокрема, за перше півріччя 2018-го лише до Румунії намагалися завезти партію кругляка під виглядом «паливної деревини» вартістю понад мільйон доларів. За даними Earthsight, на кругляк в ЄС покупець теж знаходиться швидко, хоча всі знають про український мораторій на його експорт.

agro-business.

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!