EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Мінекономрозвитку розглядає 4 варіанти пільгового режиму ПДВ для аграріїв

8 сентября 2016 - Администратор

Мінекономрозвитку проаналізувало чотири варіанти реформування системи пільгового режиму сплати ПДВ для аграріїв. 

Мінекономрозвитку проаналізувало чотири варіанти реформування системи пільгового режиму сплати ПДВ для аграріїв. 

Про це пише Delo.ua.

Перший варіант — повне скасування пільгового ПДВ. Головний плюс від цього рішення — збільшення наповнення державного бюджету. Згідно з підрахунками Мінекономрозвитку надходження в бюджет зростуть на 10,6 млрд грн в порівнянні з 2016 роком.

Разом з тим, у відомстві підрахували, що через скасування ПДВ ВВП знизиться на 0,76%. Виробництво в сільському господарстві впаде на 6,2%, в тому числі на 3,4% в рослинництві та на 12,6% в тваринництві.

Другий варіант — повне відшкодування ПДВ аграріям. У компаній буде більше залишатися оборотних коштів, собівартість продукції знизиться, підвищиться привабливість галузі. Натомість постраждає держбюджет — за підрахунками міністерства, він недоотримає 10,7 млрд грн.

Передбачається, що збереження пільгового ПДВ призведе до зростання ВВП на рівні 0,46%. Виробництво сільгосппродукції зросте на 3,7%, з яких 5,1% в рослинництві і 0,7% в тваринництві.

Третій варіант — часткове відшкодування ПДВ аграріям, при якому зберігається ПДВ для окремих категорій виробників с/г продукції, зокрема для тваринників, виробників овочів і фруктів, а також для виробників цукрових буряків.

При цьому сценарій зростання надходжень до бюджету очікується на рівні 5,7 млрд грн. Зростання виробництва сільгосппродукції очікується на рівні 0,6% (0,5% в рослинництві і 0,7% в тваринництві).

Останній варіант — зниження ставки ПДВ на продукти харчування і сировину для їх виробництва до 7%. Паралельно скасовується спецрежим з ПДВ. В цьому випадку держбюджет може отримати додатково 5,6 млрд грн.

Серед плюсів такого підходу — зниження цін на продукти харчування тваринного походження і зростання коштів, які залишаються у виробників. Серед ризиків — в першу чергу зростання імпорту продуктів харчування та сировини для їх виробництва.

Згідно з підрахунками Мінекономрозвитку, цей сценарій призведе до падіння сільгоспвиробництва на рівні 6%, в тому числі 3,4% в рослинництві і 11,9% в тваринництві.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!