EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Малиновий бум – як українська ягода впливає на світові тенденції

16 июня 2018 - Администратор

Завдяки вдалому географічному розташуванню до Європи, дешевій робочій силі та високому врожаю Україна розпочала експансію на світовий ринок малини.

Про «малиновий» бунт в Польщі та Сербії через дешеву українську малину пише видання «EastFruit». Фермери двох країн вимагають владу обмежити імпорт української ягоди, адже «малинова експансія» України робить виробництво польських та сербських фермерів економічно невигідним.

Нині закупівельна ціна на малину в Україні впала до 0,75 доларів за кілограм, повідомляють аналітики ринку. Це при тому, що масовий збір малинового врожаю розпочнеться лише в серпні.

Фахівці зазначають, що вплив на вартість ягоди на світовому ринку має не лише Україна, а й Боснія та Герцеговина. Ще 5 років тому обидві країни експортували разом близько 5 тисяч тонн малини , або менше 1% обсягів світового ринку. Однак торік дві країни експортували вже майже 40 тисяч тонн, а це 6% світової торгівлі або весь обсяг зовнішніх поставок Чілі – четвертого у світі експортера малини.

Експерти пояснюють, що успіх на ринку малини Україна має завдяки високим темпам росту виробництва, вдале географічне положення впритул до ринків збуту ЄС та невисоких витрат на робочу силу.

Натомість в Польщі та Сербії вирощувати ягоду стає невигідно через подорожчання витрат на зарплату працівникам, відтік робочої сили з України назад на Батьківщину на власні плантації або виїзд у інші європейські країни.

За матеріалами east-fruit.com

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!