EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

На експорт піде 40-45 тис. тонн вітчизняних волоських горіхів – прогноз

27 сентября 2016 - Администратор

Урожай волоських горіхів в Україні в 2016 році, за попередніми даними, складе 68-73 тис. тонн, тоді як у 2015 році було зібрано 116 тис. тонн, повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в асоціації «Укрсадпром».

За словами заступника голови «Укрсадпрома» Олега Коровкіна, падіння врожаю пов'язано з осінніми і, перш за все, весняними ранніми заморозками.

Крім того, за прогнозами асоціації, Україна в 2016 році може експортувати 40-45 тис. тонн волоських горіхів, в залежності від цін на перероблену продукцію.

Частка фактичного експорту в 2015 році становила 60% виробленої продукції (40% припало на «сірий» експорт). Офіційно Україна експортує щороку 20-25% від загальної кількості продукції.

За словами Олега Коровкіна, багато власників молодих промислових насаджень планують закупівлю обладнання для переробки горіхів.

«З часом, якщо власники промислових садів об'єднаються в кооперативи, буде можливо встановлювати потужні переробні комплекси волоських горіхів. Це сприятиме експорту якісної продукції в країни Європи й Азії. Відповідно для встановлення потужної переробної лінії необхідно багато коштів, а також, що не менш важливо, достатня кількість площ промислового горіха, чого наразі не вистачає», – зазначив Олег Коровкін.

За його словами, горіхова галузь потребує державної підтримки, зокрема, у відновленні програми компенсації при закладці саду і догляду за ним, при закупівлі обладнання для переробки.

«Раніше сума компенсації по догляду за горіховим садом становила 2 тис. грн. на 1 га на рік. <...> Компенсація витрат при закладці саду на сьогодні повинна становити не менше 70% і 12-15 тис. грн. на 1 га на рік. Ця галузь є витратною в перші шість-вісім років і дуже прибутковою надалі», – додав Олег Коровкін.

Так, в «Укрсадпромі» вважають, що обладнання та техніка вітчизняного виробництва, компенсується державою на 90%, зарубіжного, тобто європейського, на 50%. Компенсація з боку держави при закупівлі техніки або обладнання повинна бути в межах 50-90%.

Інтерфакс-Україна

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!