EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

На ринку молока зростають ціни на сировину та падає попит на продукцію

22 октября 2017 - Администратор

На внутрішньому ринку країни через високі ціни продовжується падіння попиту на молокопродукцію, при цьому ціни на сировину внаслідок тенденцій на світовому ринку продовжують йти вгору.

Як зазначає Infagro, порівняно з кінцем вересня закупівельні ціни на молоко в Україні встигли вирости приблизно на 50 копійок, тобто на 5% (а в порівнянні з червнем - вже на 30%). Водночас статистика вказує на подальше зниження виробництва молока та зниження прибутку фермерів.

Якщо ще донедавна основним драйвером подорожчання вартості сировини можна було вважати експортну торгівлю, то, починаючи з жовтня, основний тиск на ринок надає сезонний фактор. Традиційно, обсяги виробництва молока скорочуються в осінній період, збільшуючи попит у покупців.

Зокрема за результатами вересні виробництво молока скоротилося практично на 9%, в тому числі в категорії сільгоспвиробників на 7,7%, господарств населення - 9,1%. Однак незважаючи на сезонне зниження, можна відзначити стабільні позитивні зміни річної динаміки у сільгоспвиробників - виробництво категорії у вересні збільшилася на 2,6% до вересня минулого року.

Натомість негативні результати першого півріччя вказують на зниження виробництва молока в країні -0,9% до минулого року.

Незважаючи на прибутковість, аграрії не перестають скаржитися на відсутність державної підтримки. Зокрема в АВМ повідомили, що тільки 30% членів асоціації змогли отримати належну бюджетну дотацію (з ПДВ). На наступний рік проектом держбюджету передбачається виплатити такої дотації ще менше 2 млрд грн.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!