EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

На тлі суттєвого зниження ціни на малину та смородину, вишня дорожчає майже щодня

9 июля 2017 - Администратор

Тільки за останній тиждень, ціни на вишню на оптових ринках України злетіли майже на 20% і станом на 7 липня становлять 28-35 грн/кг (1,0-1,25 євро/кг).

Пов’язане це насамперед із значним перевищенням попиту над пропозицією, повідомляють аналітики «Інфо-Шувар».

«Сьогодні, в закупівлі вишні зацікавлені переробники як з України, так і в Польщі. Обидві країні в цьому році зберуть досить поганий врожай вишні через весняні приморозки , саме тому, сьогодні українська вишня вже пропонується в середньому на 30% дорожче, ніж рік тому», - зазначають експерти.

Відмічається, що за той самий термін малина подешевшала майже на 10% до 20-30 грн/кг (0,71-1,07 євро/кг), а за смородину продавці сьогодні просять вже 15-28 грн/кг (0,51-0,94 євро/кг), тобто на 15% дешевше ніж тиждень тому. Фахівці пояснюють таке суттєве зниження ціни зростанням пропозиції цих ягід в порівнянні з минулим роком, крім того, поки що переробники повністю сфокусовані на закупівлі вишні, заготівлю смородини та малини підприємства планують розпочати ближче до серпня.

Зниження ціни відбулось і по чорниці, сьогодні її на оптових ринках пропонують по 50-68 грн/кг (1,69-2,29 євро/кг). За тиждень вона подешевшала майже на 20% до 60-68 грн/кг. Втім, експерти надалі не прогнозують суттєвого зниження ціни по чорниці, бо зараз в цій ягоді дуже зацікавлені переробники, а пропозиція її відносно невелика, знов таки через весняне похолодання.

Просідання ціни на цьому тижні було зафіксоване і по суниці садовій, попри дуже малу пропозицію цієї ягоди на ринку, ціни на неї знижувались через досить млявий попит. Фахівці наголошують, що така ситуація є традиційною, бо пік споживання суниці припадає на кінець травня-першу половину червня. Сьогодні на гуртових ринках України суниця пропонується по 30-40 грн/кг (1,01-1,35 євро/кг), це на 10-15% дешевше, ніж на минулому тижні.

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!