EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Нацбанк змусить зараховувати готівкову гривню на спецрахунок

14 августа 2017 - Администратор

Національний банк стурбований неконтрольованим потоком готівкової гривні, яку приймають в українців фінансові компанії та агенти банків. На сайті відомства опублікований проект постанови, яким небанківські фінустанови зобов'яжуть зараховувати готівкову гривню, призначену для подальшого перерахування, на спеціальний рахунок.

Суть пропозиції проста: всі прийняті у клієнтів гроші повинні бути зараховані на спеціальний рахунок у банку. Звідки в подальшому вони можуть бути спрямовані тільки на адресу кінцевого одержувача.

Що банкіри заборонять українцям

Зараз фінансові компанії відкривають в банку рахунку 2650, які використовуються як для зарахування проінкасованої коштів, так і для ведення господарської діяльності. Розділити на цих рахунках кошти, призначені для подальшого перерахування контрагентам, від інших - неможливо.

НБУ вважає, що нинішні правила залишають для фінкомпаній безліч лазівок для зловживань. І пропонує зобов'язати небанківські установи користуватися для подальшого перерахування прийнятих готівки окремим «недоторканним» спеціальним рахунком.

Перш за все нововведення торкнеться компаній-власників мереж платіжних терміналів самообслуговування, що працюють на небанківському процессинге. За оцінками учасників рику мова може йти про приблизно 16 тис. Терміналів, тобто про половину від усіх функціонуючих в країні апаратів.

«Робота з готівкою, які ми приймаємо від населення на користь контрагентів, зараз регламентується правилами платіжних систем і правилами фінансової компанії, узгодженими з НБУ. Гроші інкасуються, зараховуються на рахунок 2650, а потім, за вирахуванням комісії, перераховуються контрагентам », - розповів на умовах анонімності директор великої української термінальної мережі.

За його словами, складнощі можуть виникнути лише в тому випадку, якщо регулятор зобов'яже користуватися спецрахунком тільки в одному конкретному банку. Більшість термінальних мереж з метою диверсифікації ризиків і оптимізації витрат використовують одночасно кілька банківських служб інкасації. Кожна з яких зараховує готівку в «рідне» фінустанова.

Вимога використовувати єдиний рахунок може привести до збільшення статті витрат на інкасацію чи спричинить за собою затримки і зволікання.

«Не всі банки в принципі готові працювати з інкасацією терміналів, інші не можуть забезпечити покриття всієї сітки», - говорить експерт.

Перехід на єдину інкасаторську службу може привести до подорожчання послуги. А зарахування готівкових декількома службами в один банк зажадає перепідписання договорів і може спровокувати затримки в прийомі засобів.

Не тільки банки: картковими платежами займеться пошта і фінансові компанії

«Одна справа, коли банк проінкасованої термінал і відразу зарахував гроші на рахунок. Інше - коли він після інкасації та перерахунку повинен їх перерахувати на спецрахунок, відкритий в іншій фінустанові. «День в день» може і не вийти », - пояснив UBR.ua керівник фінансової компанії.

строгий контроль

Опитані банкіри не поділяють оптимізму колег з небанківських фінустанов.

«Проект зобов'язує агентів банків та фінансові компанії відкрити спецрахунок для зарахування готівки, прийнятих для подальшого переказу, і забезпечити зарахування на нього прийнятих готівкових коштів. Ніяких застережень щодо термінів зарахування і лімітами сум немає », - зауважив банківський експерт.

За його словами, це означає, що всі наявні, прийняті касою або платіжним терміналом, повинні бути зараховані на рахунок. І якщо на роботу фінкомпаній, що спеціалізуються виключно на прийом платежів на користь третіх осіб, значного впливу плановані зміни не матимуть. Те для тих організацій, які проводять і інші фінансові операції, вони можуть обіцяти масу складнощів і спричинити подорожчання послуг.

Під ударом опиняться небанківські фінустанови, які здійснюють не тільки прийом платежів, але і кредитують населення, надають послуги переказу коштів, ломбарди і т.д.

«Виходить, що фінансова компанія не зможе використовувати прийняті готівкові для інших цілей в своїй повсякденній роботі. Наприклад, не зможе видати іншому клієнтові переклад або кредит, використовувати для виплати зарплати та ін. », - розповіли нам в банку.

Всі прийняті для подальшого перерахування коштів повинні бути вивезені в банк. А щоб підкріпити касу готівкою для проведення інших операцій, доведеться ще раз скористатися послугою інкасації. «Це додаткові витрати, які в кінцевому підсумку позначаться на вартості послуг», - вважає банкір.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!