EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Науковці розробили карту ґрунтів України із даними про вміст вуглецю

12 октября 2017 - Администратор

Українські науковці спільно з організацією FAO розробили електронну карту, на якій можна побачити кількісний вміст вуглецю у землях у різних регіонах країни.

Про це під час круглого столу в НААН розповів директор Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії» ім. О. Н. Соколовського (Харків) Святослав Балюк, пише Agropolit.

За його словами, цілий рік над проектом працювали вчені профільних Інститутів Національної академії аграрних наук.

«У рамках партнерства FAO готують глобальну ґрунтову карту для того, щоб контролювати стан земель і їхнє насичення вуглецем. Україна однією із перших підготувала таку карту. Буде підготовлена світова карта - і нашу роботу, разом з іншими презентують у штаб-квартирі FAO в Міжнародний день ґрунтів 5 грудня», - розповів Святослав Балюк.

Участь у розробці карти брали участь десять лабораторій Національної академії аграрних наук України (НААН), лабораторії Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського та сім навчальних закладів.

За словами Балюка інформація про вміст вуглецю у ґрунтах можна використовувати для покращення якості грунтів, адже вуглець виконує біоенергетичну функцію. Це дозволить зводити рівень деградації, тобто псування земель, до мінімуму.

У рамках партнерства з FAO українські науковці реалізували також освітній проект, під час якого закордонні експерти вчили їх оцінювати солоність землі. Науковець пояснив, що міжнародна організація вже готова інвестувати кошти для створення аналітичних лабораторій у регіонах, де будуть вивчати українські покриви.

Зазначимо, що в Україні є 15 млн га деградованих ґрунтів, а щоб їх відновити, необхідно близько 60 млрд грн.

agro-business

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!