EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Нові правила використання дронів забули узгодити з аграріями – Мінагрополітики

16 июня 2018 - Администратор

З усіх секторів економіки безпілотники, як засіб виробництва, найактивніше використовуються в рослинництві та геодезії, кажуть в Мінагро.

У Мінагрополітики висловили здивування появі Тимчасового порядку використання повітряного простору України, який вводить обмеження на використання дронів. Про свою реакцію на нові правила польоту безпілотників написав на своїй сторінці у Фейсбук перший заступник міністра агрополітики та продовольства Максим Мартинюк.

За його словами, з усіх секторів економіки дрони, як засіб виробництва, найактивніше використовуються в рослинництві та геодезії. Так, безпілотники часто використовують аграрії для моніторингу стану посівів, обробки хімікатами та ін.

Мартинюк зазначив, що юридичний статус Тимчасового порядку вимагає уточнення.

«Ми намагались знайти на офіційних ресурсах відповідний заюстований наказ, але безуспішно. Безсумнівно, питання використання повітряного простору належить до компетенції Украероруху, але оскільки нові правила зачіпають інтереси третіх осіб та мають ознаки регуляції, то вони мали б бути відповідно погоджені. Схоже, що цього зроблено не було і, як результат, документ абсолютно не врахував використання дронів у корпоративному секторі, представникам якого зараз, на початку жнив, тобто в найнесприятливіший момент, необхідно вносити зміни до бізнес-процесів», - наголосив Мартинюк.

Чиновник висловив сумнів щодо можливості виконання деяких вимог Тимчасового порядку, зокрема, щодо завчасного інформування.

«Учасники ринку уже кажуть про те, що їм доведеться подавати заявки на декілька дат одночасно, щоб застрахуватися на випадок нельотної погоди. Чи зможе оператор опрацювати всі ці запити? Є сумніви», - написав перший заступник міністра.

Також у Мінагрополітики вважають, що нові правила для дронів намагаються регулювати поточний статус-кво галузі. Це, за словами Мартинюка, завадить розвитку високотехнологічної галузі. Адже підхід до регулювання має враховувати динаміку використання пристроїв з можливістю автономної навігації і самостійних польотів та передбачати, що їх роль буде збільшуватися, доля ринку рости, а технології розвиватись.

Мартинюк запевнив, що міністерство долучиться до публічних дискусій з Украерорухом щодо нових правил і відстоюватиме інтереси агросектору.

agro-business

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!