EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Оборот агропродукції між Україною та ЄС наблизився до $9 млрд

22 февраля 2019 - Администратор

У 2018 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом встановила рекорд, наблизившись до $9, що на 11,4% перевищило показник 2017 року.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, інформує прес-служба ННЦ.
«При цьому додатне сальдо становило $3,6 млрд», — зауважив він.

Головними європейськими партнерами для України залишились Нідерланди, Польща, Іспанія, Німеччина, Італія і Франція. Ці країни створюють близько 73% сумарного вітчизняного торгівельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

Продовжують зміцнюватись зв’язки України з Бельгією та Великою Британією. Торік обсяги торгівлі сільгосппродукцією з ними збільшились до $509 млн та $303 млн відповідно.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн — членів ЄС на суму майже $2,7 млрд. Це на 18% більше ніж 2017 року.

«В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. При цьому вирізняються кілька груп товарів», — зазначив Микола Пугачов

У 2018 році Україна найбільше — $309 млн — витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних.

У групі продуктів «какао-боби, шоколад», імпортувався переважно шоколад. На солодощі у 2018 році було витрачено $174 млн.

Обсяги поставок на український ринок м’ясної продукції склали $157 млн.

Насіння олійних закупили на $141 млн, а залишків та відходів — продуктів для годівлі тварин — на $179 млн.

«Поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили торік $6,3 млрд. Понад 80% з них припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків та відходів», — підсумував Микола Пугачов.

ІЦ УАК за матеріалами agravery

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!