EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Обсяги світової торгівлі соняшником у цьому сезоні знизяться, - експерт

31 октября 2017 - Администратор

В 2017/18 МР попит на соняшник у світі оцінюється в обсязі 46,6 млн т, що менше порівняно з минулорічним показником майже на 1%, при цьому, на відміну від попереднього сезону, обсяги споживання перевищать його виробництво.

Про це йдеться в матеріалі «Поточний стан та перспективи ринку соняшнику» кандидата економічних наук, керівника Центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету Олександра Маслака на сайті «Агробізнес Сьогодні».

За даними аналітиків, збільшення споживання на фоні зменшення урожаю вплине на суттєве зменшення світових кінцевих запасів. На завершення нинішнього сезону вони очікуються в обсязі майже 2,2 млн т, що на 14,9% менше попереднього рівня.

При цьому обсяги світової торгівлі соняшником також знизяться. На зовнішніх ринках очікується реалізувати близько 1,99 млн т. Світовими лідерами з експорту насіння стануть країни ЄС-27, які, за прогнозами, експортують близько 17,6%, Аргентина — 13,5% та Україна — 7,5% загального обсягу зовнішніх продажів. Основними імпортерами соняшнику залишаться Туреччина та країни ЄС, які планують придбати понад половину світового експортного фонду.

Порівняно з відповідним періодом минулого року влітку соняшник продавався дорожче на 3%. Надалі очікується поступове зростання цін для українських виробників, що в тому числі зумовлено девальвацією гривні. Загалом середня світова ціна на соняшник 2016/17 МР становила $408/т, що нижче порівняно з попереднім сезоном на 7,3%.

За прогнозами експертів, цьогоріч в Україні очікується зібрати 11,4 млн т соняшнику, що на 2,1% менше минулорічного показника. На це мало вплив зниження урожайності та зменшення площ вирощування культури. З одного гектара в середньому очікують отримати 19,4 ц/га, що нижче рівня попереднього року на 13,3%. При цьому збирання врожаю проводиться із площі 5,9 млн га.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!