EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Оцінити вплив підприємства на довкілля можна онлайн

21 декабря 2017 - Администратор

В Україні вступив в силу закон «Про оцінку впливу на довкілля», прийнятий Верховною Радою 23 травня. Відтепер документи для отримання висновку з оцінки впливу на довкілля необхідно подавати через відкритий реєстр з оцінки впливу довкілля (ОВД). В Міністерстві екології та природних ресурсів вважають, що реєстр онлайн зменшить корупцію в цій сфері, бо обмежує контакт чиновника з підприємцем.

«Найголовніше те що новий механізм створить належні умови для збереження навколишнього природного середовища. ОВД дозволить зменшити ризики інвесторів, адже вони зможуть оцінити технічні, територіальні альтернативи планованої діяльності та обрати кращий варіант до початку її реалізації», — зазначив профільний міністр Остап Семерак.

Різниця між минулою процедурою полягає в тому, що раніше державна екологічна експертиза могла проводитись вже на стадії реалізації дій, які можуть нашкодити довкіллю. Зараз закон передбачає давати висновки ще на стадії планування будь-якої діяльності.

Єдиний реєстр дозволить усім зацікавленим сторонам ознайомитися з відкритими процедурами оцінки впливу на довкілля та знайти дані, за якими об’єктами чи видами діяльності здійснюється ОВД у різних регіонах України.

«Наприклад, раніше для отримання висновку державної екологічної експертизи необхідно було зібрати, умовно кажучи, «20 погоджень від інших органів» подати їх до уповноваженого органу (ЦНАПу), а через 30 днів забрати позитивний або негативний висновок державної екологічної експертизи. ОВД – це комплексна стадійна процедура з чіткими строками, яка є повністю прозорою і транспарентною», — йдеться в заяві Міністерстві екології та природних ресурсів.

Наразі реєстр ОВД працює у тестовому режимі з базовими функціями. У Мінекології обіцяють у подальшому його розширювати. При Мінприроди також працює телефонна гаряча лінія з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД.

Розробка та підтримка функціонування Реєстру здійснюється у співпраці з Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Шведського Королівства.

landlord

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!