Згідно наявних статистичних даних, під органічний напрям сільськогосподарського виробництва в Україні, сертифіковано 421 тис. га земель. За цим показником країна посідає 20-е місце у світі.
Про це повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, у структурі сільськогосподарських угідь частка органічних земель становить 1%.
Основні площі вітчизняних органічних сільгоспугідь задіяні під вирощування зернових (пшениця, ячмінь, кукурудза) - 197 тис. га,а під олійні культури - соняшник і ріпак - відведено 67 тис. га.
Площі під вирощування органічних овочів перевищують 8 тис. га, а під органічну картоплю - становлять 1200 га.
Водночас за площами, відведеними під вирощування органічних зернових, олійних та овочевих культур, а також органічної картоплі, Україна входить до топ-10 виробників у світі, зауважив експерт. Зокрема, наша країна сьома за площами зернових, п’ята - за площами олійних, дев’ята - за площами картоплі, десята - в рейтингу виробників овочевих культур.
«Органічний напрям вітчизняного сільськогосподарського виробництва має величезний потенціал: світовий ринок органічних харчових продуктів росте і оцінюється у понад 75 млрд євро. У той же час об’єм внутрішнього ринку органічної продукції України становить 21 млн євро - приблизно 0,5 євро/особу», - підсумував Богдан Духницький.
Він додав, що в Україні стабільно зростає кількість підприємств, які вирощують органічну продукцію. У 2006 році цим видом сільгоспдіяльності займалися лише 80 підприємств. У 2011 році їх кількість збільшилася майже вдвічі - до 155, а у 2016 році становила вже 390 підприємств.
agro-business