Валовий збір гречки за два роки збільшився у 1,5 рази і у 2017 році становив 193 тис. тонн. Такий обсяг виробництва здатен повністю покрити потребу українців у цій продукції. Про це повідомила Ольга Боднар, науковець ННЦ «Інститут аграрної економіки».
За її словами, внутрішній попит на гречку в Україні становить 170-180 тис. тонн на рік. Зростання виробництва цієї культури в Україні спостерігалось протягом останніх трьох років за рахунок розширення посівних площ під нею, переважно фермерськими та дрібними господарствами.
Експерт зазначає, що від пропозиції, що формується за рахунок внутрішнього виробництва і імпорту, залежить цінова ситуація на ринку гречки. Збільшення обсягу імпорту гречаної крупи суттєво вплинуло на внутрішні ціни на неї. У 2017 році в Україну було завезено 15,9 тис. тонн гречки, що у 3,4 рази більше, ніж у попередньому році. Майже 80% гречки поставила Російська Федерація.
До того ж, на формування ціни гречки на ринку України впливає різниця між внутрішніми та імпортними закупівельними цінами. Середня вартість імпорту 1 т гречки торік становила $301, або 8006 грн/т. Закупівельна ціна української гречки на внутрішньому ринку склала в середньому близько 13-14 грн/кг. Таким чином, дешева імпортна продукція складає серйозну конкуренцію українським виробникам та формує ціни на внутрішньому ринку.
Зазначимо, впродовж минулого року вартість гречаної крупи у роздрібній мережі впала на чверть – з 30,5 грн/кг у січні до 22,95 грн/кг у грудні. Водночас, оптово відпускні ціни на гречку зменшились на третину.
За даними Асоціації постачальників торговельних мереж, гречана крупа лідирує серед продуктів, що найбільше подешевшали у лютому місяці. Вартість гречки знизилась на 3% та становила у середньому 20,8 грн/кг. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, подорожчання гречки у цьому році не буде.
agroday