EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Рада схвалила приєднання Фонду сострахування до Пенсійного фонду

18 ноября 2021 - Администратор

Верховна Рада прийняла за основу проект закону "Про внесення змін до закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України".

Як повідомляє БізнесЦензор, за прийняття відповідного законопроекту №3663 у першому читанні проголосував 231 народний депутат.
Метою законопроєкту у пояснювальні записці вказано "зміцнення фінансової стійкості та покращання надання страхових виплат в системі державного соціального страхування". Цього планується досягти за рахунок: покращення адміністрування в системі загальнообов'язкового соціального страхування, а також запровадження єдиної системи управління коштами та єдиної інформаційної системи.
З цією метою пропонується об’єднати адміністративні структури Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.
"Приведення у відповідність операційних процесів фондів до консолідованої системи адміністрування пропонується здійснити на базі Пенсійного фонду як найбільш розвинутої мережі територіальних органів управління в системі соціального страхування", – зазначається у пояснювальній записці.
Водночас Головне науково-експертне управління Верховної Ради виступило проти прийняття такого закону, оскільки запропонована у проекті модель управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням не відповідає основам законодавства про державне соціальне страхування.
Крім того, законопроектом пропонується скасувати принципи самоврядності та соціального партнерства щодо управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Так, наразі управління Фондом соцстрахування здійснюється його правлінням, яке формується на тристоронній основі з рівної кількості представників від держави, застрахованих осіб та роботодавців. Водночас у випадку прийняття законопроекту, представники профспілок та роботодавців будуть фактично відсторонені від участі в управлінні цим видом страхування.
Як повідомлялося, у вересні Верховна Рада також ухвалила у першому читанні законопроект, яким пропонується зараховувати кошти, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до державного бюджету замість Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.
biz.censor.net

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!