EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Рентабельність вирощування винограду в Україні сягає 75%

1 сентября 2017 - Администратор

Виноградарство є однією з високоприбуткових сфер агробізнесу, що за рівнем рентабельності вирощування не поступається таким поширеним сільськогосподарським культурам, як соняшник і соя.

Про це йдеться у матеріалі "Перспективне виноградарство" на сайті "Агробізнес Сьогодні".
 
До прикладу у 2016 році середній в Україні показник рентабельності виробництва винограду становив 74,6% проти 37,8% у зернових культур, 63% в соняшнику, 52% у сої і 45% в ріпаку, поступаючись лише гречці 87,5%, ягодам 104% та хмелю 100,4%.
 
Водночас у позаминулому 2015 році середній показник рівня рентабельності вирощування винограду в Закарпатській області становив 100,3%, а у Миколаївській і Херсонській, відповідно, 192,7% та 251,6%.
 
При цьому собівартість вирощування 1 кг винограду у 2016 р. сягала 384 грн проти середньозваженої вартості його імпорту 0,62 дол., або 16,1 грн. Порівнюючи цей показник із реальною ринковою ціною винограду, яка подекуди сягала 30–70 грн, можна стверджувати про високий рівень конкурентоспроможності його виробництва та інвестиційної привабливості для малого і середнього агробізнесу.
 
"Завдяки сприятливим ґрунтово-кліматичним умовам значні перспективи для вирощування в Україні мають столові сорти винограду як безпосередньо для експорту, так і повноцінного задоволення попиту населення й інших потреб вітчизняного продовольчого ринку. Адже внутрішній роздрібний товарооборот підприємств за напрямом «Свіжі плоди, ягоди, виноград, горіхи» становив торік близько 9,3 млрд грн і впродовж 2012–2016 рр. щорічно мав приріст у середньорічному темпі 13,3%. У цьому сегменті продовольства є значний потенціал для зростання рівня споживання винограду населенням, однак відсутні певною мірою достатні виробничі потужності нарощування його пропозиції на ринку", - зазначив старший науковий співробітник Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН Ю. В. Кернасюк.
 
Водночас світовий ринок винограду є одним із найбільш динамічних за темпами змін і тенденціями росту його виробництва та споживання. Так, за останні 5 років світове виробництво винограду зросло майже на 2,8 млн т, або 114,5%, в тому числі найвищі темпи динаміки спостерігалися у Перу — 152% і в Китаї — 137,8%. 
 
За словами експертів, прогнозований обсяг світової торгівлі виноградом у поточному маркетинговому періоді зберігатиме тенденцію до зростання і досягне показника близько 2,9 млн т, у тому числі за рахунок збільшення пропозиції на ринку від провідних його постачальників — Чилі, США та Південної Африки.

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!