В Україні змінюються підходи до перевірки виробників харчових продуктів. Зміни несе новий закон про держконтроль, який вступає в силу вже 4 квітня, розповідає у своєму блозі на «Інфагро» Оксана Новохатня, заступник начальника управління — начальник відділу безпеки харчових продуктів Держпродспоживслужби.
Якщо раніше перевірки суб’єктів господарювання здійснювалися раз на 2-5 років, то тепер контроль стане ризик-орієнтованим. Це дозволить визначити, чи дотримується законодавство про харчові продукти. В тому числі, чи використовуються немолочні жири у виробництві традиційної молочної продукції, наприклад, вершкового масла.
У разі порушень виробникам загрожують штрафні санкції, каже фахівець Держпродспоживслужби. Для юридичних осіб розмір штрафу становитиме 8 мінімальних заробітних плат (на сьогодні — близько 30 тис. грн). Фізичним особам-підприємцям доведеться заплатити приблизно 18 тис. грн штрафу.
Штраф передбачений за реалізацію продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, і в разі, якщо це створює загрозу здоров’ю або життю споживачів.
До квітня зазначені суми є максимальним розміром штрафу. Для юридичних осіб сума стягнення поки стартує з 18 тис. грн, ФОП — 11 тис. грн.
Нагадаємо, за оцінками Союзу молочних підприємств України, 40% вершкового масла на вітчизняному ринку є фальсифікатом.
Велика частка фальсифікату також серед вітчизняних сирів — близько 50%, а імпортовані польські сири, за результатами одного з досліджень, повністю є фальсифікатом. У галузь прийшли «брудні» технології, кажуть експерти, молочні продукти вже навчилися виготовляти «з повітря».
agroday