EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Садівники України масово позбуваються від продуктивних яблуневих садів

12 ноября 2018 - Администратор

Відразу кілька великих виробників яблук заявили про плани позбутися від частини продуктивних яблучних садів в цьому і наступному роках через перевиробництва яблук і неможливості реалізації надлишків продукції. Дрібні і середні фермери-садівники, тим більше, планують знижувати площі, так як у них ситуація ще складніша. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.

Підприємства, які не мають власних холодильників і сортувальних ліній в даний момент, найчастіше, не можуть продати вирощене яблуко навіть по 2 грн / кг ($ 0,07-0,08), хоча ще рік тому вони продавали яблуко оптом, без сортування та пакування в 3-4 рази дорожче. Здати яблуко на переробку також складно - ціни на нього коливаються від 60 копійок до 1 грн / кг ($ 0,02-0,04), і щоб отримати навіть цю мізерну ціну, що не покриває витрат, необхідно стояти в черзі у заводу більше доби.
Як правило, під викорчовування йдуть так звані напів-інтенсивні сади і навіть інтенсивні сади з яблуками сортів, які не користуються попитом на зовнішньому ринку. До таких сортів відносяться, зокрема, український сорт яблука "Ренет Симиренка", а також такі сорти як "Айдаред" (Idared) і "Джонаголд" (Jonagold). Природно, що і всі інші сорти вітчизняної та російської селекції також відносяться до цієї категорії і потрапляють під викорчовування.
Самі попередні оцінки EastFruit показують, що у великих господарствах, керуючих більш ніж 50 га саду, може бути розкорчовано понад тисячу гектарів яблуневих садів. Якщо додати до цього площі, які будуть викорчувані дрібними і середніми виробниками, то можна очікувати, що загальна пропозиція яблука в наступному році, тільки від цього фактора, може знизитися на 70-80 тис. тонн, що в два рази перевищує максимальний обсяг експорту за сезон, досягнутий українськими виробниками яблук в сезоні 2017/18 років.
При цьому в сезоні 2018/19 років, за оцінками Української плодоовочевої асоціації (УПОА), надлишок яблука на ринку, тобто перевищення обсягу виробництва над обсягом внутрішнього споживання, може досягти 150-200 тис. тонн., без урахування промислового яблука, надлишок якого також дуже високий.
Зокрема, багато хто чекає, що урожай яблук в наступному році знизиться, а ціни на промислове яблуко чудесним чином відновиться, що дозволить їм знову заробляти непогані гроші без істотних інвестицій в доробку і виробництво затребуваного на ринку продукту, а не сировини, як це було до останнього часу. Тому, швидше за все, перевиробництва яблука Україні не вдасться уникнути і в 2019 році.
Залишається тільки сподіватися, що деякі фермери все-таки знайдуть можливість поліпшити технології вирощування, зберігання і доробки яблука і зможуть в наступному сезоні наростити експорт. Тому що поки що експорт яблука сильно відстає не тільки від необхідного для зняття надлишком з ринку, але вже і від торішніх показників.

©Пропозиція

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!