EnglishFrenchGermanPolishRussianUkrainian

Що відбувається у вітчизняному тваринництві

31 октября 2016 - Администратор

Розведення великої рогатої худоби в Україні залишається найменш рентабельним, особливо молочний напрямок. Якщо в 1996 році в Україні було 16,2 млн голів великої рогатої худоби, то в 2015-му лише 1,6 млн, тобто в 10 разів менше.

У чому причини? По-перше, низька рентабельність (мінус 17,9% у 2015 році) пояснюється тривалим виробничим процесом: від запліднення до отримання товарного бичка потрібно 18−20 місяців. Інвестиції в ВРХ окупаються не раніше ніж через 8 років плюс відсутність ринків збуту.
Вижити на ринку можуть лише ті деякі, хто готовий інвестувати в підвищення ефективності ферм. Тут можна відзначити такі компанії, як Ukrlandfarming, «Сварог Вест Груп», «Астарта». Так, агрохолдинг «Астарта» має намір інвестувати $3,8 млн в реорганізацію молочнотоварних ферм. Гроші будуть спрямовані на створення мережі фідцентрів.
«Ці центри будуть відповідати за процес годування тварин: змішувати однорідний високоякісний раціон і поставляти його в господарства. На один фідцентр припадатиме приблизно 15 ферм», — роз'яснює операційний директор холдингу Желько Ерцег.
Перспективи тваринництва безпосередньо залежать від загальної економічної ситуації в країні. Чим багатші українці, тим більше «червоного» м'яса і ковбас вони їдять. Але якщо зростання доходів в наступному році не буде, а пільговий ПДВ у тваринників відберуть, то ситуація буде непростою.
delo.ua

 

Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!